Bortset fra den tørkeramte del af Australien går landbrug på den sydlige halvkugle - repræsenteret ved Australien, New Zealand og Sydamerika - gyldne tider i møde. Det konkluderede direktør for Ingleby Management Copenhagen Hans Henrik Kofoed torsdag på Patriotisk Selskabs årlige økonomidag på Odense Congress Center, da han holdt oplæg om »Produktionsmuligheder og -vilkår world wide - muligheder på den sydlige halvkugle.«

- Der er stor optimisme i den del af verden, blandt andet på grund af stigende råvarepriser, fortalte han, og advarede mod, at man undervurderede specielt sydamerikansk landbrug.

- Sydamerika er en sovende tiger og bliver, sammen med Indien og Kina, en magtfaktor inden for få år, lød spådommen.

Spådommen bygges blandt andet på de mange investeringer, der foregår i verdensdelen netop nu.

- Erhvervsmiljøet er lige nu som i Italien og Spanien. Der investeres betydelige milliardbeløb, og der er virksomheder, der ligefrem selv opkøber store jordstykker for at producere soja til egne fabrikker, fortalte Hans Henrik Kofoed.

Helt konkret har specielt Argentina imponeret den berejste direktør, der har oplevet landbrug i de fjerneste afkroge af verden. Tango-landet oplever lige nu stigende jordpriser, som et resultat af landets konkurs i 2002. Konkursen devaluerede valutaen med to tredjedele, hvilket betød, at landmændenes gæld blev nedskrevet med ligeledes to tredjedele. Det var godt for afkastet og har medført de stigende jordpriser, der i dag ligger omkring 24.000 kroner pr. hektar.

Men det er ikke kun den fremadstormende økonomi, der giver grund til at rose Argentina som et godt investeringsland.

- Nogle af de dygtigste medarbejdere finder man i Argentina, og de har lige nu den status i landet, som landmænd herhjemme havde i 50’erne, sagde Hans Henrik Kofoed.

Samtidig er landet meget langt fremme, hvad angår pløjefri dyrkning. Og det er ikke rustbunker, der kører rundt derovre. Det er den nyeste teknik og moderne GPS-systemer.

- I Argentina høster de seks til otte ton hvede pr. hektar, og der findes ikke én sten i marken. Finder man en, samler man den op og placerer den på skænken i ens hjem, sagde Hans Henrik Kofoed til stor morskab og vist også lidt misundelse for tilhørerne.

Hans Henrik Kofoed frarådede i øvrigt tilhørerne at investere i landbrug i udlandet bare for at slippe for de restriktive danske regler. Det var en for kortsigtet tankegang, mente han.

- Takket være Ritt, og andre gode, danske landbrugsministre (latter i salen, red.), er vi blevet det foregangsland, vi er i dag. Vi har de regler, der vil blive indført andre steder senere, sagde han, og nævnte New Zealand som et eksempel, hvor de i øjeblikket diskuterer Vandmiljøplan 1 med samme argumenter, som var oppe i Danmark tidligere. Landmændene frygter, de må kaste håndklædet i ringen, fordi de bliver tvunget til at gå fra 350 til 220 kilo kvælstof pr. hektar.

Pløjefri dyrkning