Kvoteprisen steg 80 øre

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Ligevægtsprisen endte mellem 4,40 og 4,50 kroner pr. kilo. Endnu engang blev de, der forlader mælkeproduktion, forgyldte med en høj kvotepris.

Den høje kvotepris på mellem 4,40 og 4,50 kroner pr. kilo ved den netop overståede kvotebørs overrasker ikke formanden for Dansk Kvæg Peder Philipp.

- Hele sommeren har vi kunnet se, at vi har ligget højt i kvoten. Derfor er det ikke overraskende, at kvoteprisen stiger. Vi ved, at der er mange, der skal passe på, hvis de skal undgå at betale superafgift, og det er det, der har skabt situationen og derfor er hovedårsagen til den høje kvotepris, vurderer Peder Philipp.

Cirka 1.700 mælkeproducenter kommer til at betale superafgift, og 490 af disse har ved denne børs sikret sig ekstra leverance. Der var i alt 1.161, der ville købe 70 millioner kilo kvote og kun 310, der ville sælge. Med denne her pris ser det ud til at alle på nær otte har fået solgt.

- På den korte bane er det jo godt, at flere kan slippe for superafgift, men det er ikke godt på den lange bane, at der sker en så voldsom kapitalisering af leveringsretten. Vi har fået illustreret, at det her er et kostbart system.

Peder Philipps meddelelse om det foreløbige resultat af efterårets kvotebørs var ventet med spænding ved afslutningen af Dansk Landbrugs delegeretmøde i Herning i går, hvor han på falderebet havde ovenstående kommentarer til Effektivt Landbrug.

Blandt de mere kortsigtede bevæggrunde nævner Peder Philipp også de første og generelt opløftende foderanalyser af årets majsensilage.

- Alting tyder på, at køerne rigtig gerne vil give noget mælk, og det burde jo egentlig ikke være så slemt, siger han.

Læs også