Mangel på fynske landbrugsvikarer
(LANDBRUG FYN) Den fynske Vikarordning mangler fem medarbejdere for at kunne dække behovet for afløsning ude på bedrifterne.
Det er blevet svært at skaffe tilstrækkeligt med vikarer til de fynske landmænd, som ønsker afløsning på deres bedrifter på grund af sygdom og ferie.
Tilstanden er ikke ny, men har varet det meste af året, oplyser arbejdsfordeler Niels Lykke, der varetager den daglige administration af Den fynske Vikarordning på Ørbækvej i Odense.
- Jeg tror, at manglen på vikarer skyldes den generelle mangel på arbejdskraft, som samfundet oplever i øjeblikket, siger Niels Lykke, der lige nu råder over 20 vikarer, men godt kunne bruge fem mere for at dække efterspørgslen fra de fynske landmænd.
- Vi har ofte landmænd, som vi må sige nej til, fordi vi ikke kan skaffe de nødvendige vikarer, fortæller han. I sådanne situationer er vi nødt til at prioritere, så sygdom kommer i første række. Det betyder, at vi i nogle tilfælde må sige nej til landmænd, som gerne vil på ferie, og det er naturligvis ærgerligt.
Den fynske vikarordning søger derfor hele tiden efter nye medarbejdere, men vikararbejdet er ifølge Niels Lykke en arbejdsform, som nogle trives rigtig godt med og andre ikke. Mange unge tager vikararbejde i perioder mellem studierne på landbrugsskolen og et fast job. Derfor er der en vis udskiftning i staben, der i øjeblikket har en fast grundstamme på cirka 10 medarbejdere.
- Derfor står vi i en kritisk situation, hvor vi indimellem må drive rovdrift på de faste vikarer, som ikke er bange for at bestille noget. Når der er spidsbelastning, må de ofte klare to steder, men det er ikke en tilstand, der er holdbar i længden, siger Niels Lykke, der også indimellem står med et specialiseringsproblem.
- Vores faste vikarer kan passe både køer og grise, men de unge har som regel specialiseret sig i grise eller køer. Derfor har vi et problem, hvis der i en periode er stor efterspørgsel fra mælkeproducenter, som har brug for afløsning, og det gør det ikke lettere at administrere vikartildelingen, påpeger den fynske arbejdsfordeler, som derfor gerne vil have fat i nogle af de landmænd, som har solgt deres bedrifter indenfor de seneste år.
- Det ville være fint, hvis nogen af disse erfarne landmænd kunne tænke sig at være vikarer i nogle måneder af året eller for en periode, siger Niels Lykke, som tilføjer, at ordningen også tilstræber at have arbejde til vikarerne i perioder, hvor efterspørgslen fra landbruget ikke er så stor. For eksempel passer Den fynske Vikarordning alle de grønne arealer ved Lindø og en række grønne arealer for virksomheder i Odense.
TEKST: EBBE MORTENSEN