På kant med fortiden
(LANDBRUG SYD) Mange fortidsminder bliver stadig beskadiget, fordi der pløjes for tæt på kanten af gravhøje eller dysser. Andre gange viser respektløsheden sig ved, at de bliver anvendt som losseplads.
Danmark er rigt på smukke kulturlandskaber, der bølger sig i bakke og dal, og som rummer vores fælles fortidsminder. Som chokoladestykker på lagkagen kan gravhøje, stendysser, voldsteder, værfter og andre fortidsminder nydes kvit og frit af enhver, der måtte behage sig derved.
Men nogle gange stikker det lidt i øjnene ved nærmere eftersyn: Højene er respektløst anvendt til affald, eller der er plantet hegn hen over fortidsminderne. I andre tilfælde er beskyttelseszonen på to meter ikke overholdt – majsen i rækkerne går helt op til højens kant.
- Jeg vil tro, at der ved hvert femte fortidsminde er noget, vi kan påtale, siger Tenna Kristensen, der er museumsinspektør og arkæolog hos Museum Sønderjylland i Haderslev.
Hun har netop foretaget en besigtigelse af de omkring 1100 fortidsminder i Sønderjylland, der er i privat eje. Og resultatet er altså, at 20 procent er beskadiget.
- Jeg mener, man skal anmelde de landmænd, der ikke overholder reglerne om beskyttelse af fortidsminderne og have højere bødestraffe for overtræderne. Men en god snak med landmanden kan også være fornuftig, siger Søren Eller, der er samrådsformand i Sønderjylland for Danmarks Naturfredningsforening.
TEKST OG FOTO: LOUIS ANDREAS MICHAELSEN