(EFFEKTIVT LANDBRUG) DEMO-DAGE: I dag og i morgen drager landmænd fra hele landet til den store maskindemonstration på Vestfyn - hvis der bliver tid!
I dag er det demonstrationsdag. For landmændene er det dog ikke velfærdsreformen, som er i fokus, men derimod alt det nyeste maskineri til markbrug.
Ikke mindre end 90 maskinsæt sættes nemlig i dag og i morgen i de 90 hektar hvedestub, som Wedellsborg Gods har efterladt i forårsarbejdet på den vestfynske halvø Fønsskov til afviklingen af AgriMark-demonstrationen for fjerde gang - med to års mellemrum.
Flere tusinde landmænd fra hele landet og de nærmeste nabolande ventes til Nordens største maskindemonstration, der afvikles af Danske Landbrugsmaskinfabrikanter i samarbejde med Landbrugets Rådgivningscenter, Landscentret.
Der køres begge dage fra kl. 9 til 16, og udover de mange jordbehandlingsredskaber og ikke mindre end 33 forskellige såmaskiner, vises 18 selvkørende og bugserede marksprøjter på den anlagte prøvebane på demonstrationsarealet.
53 forskellige firmaer deltager ved arrangementet på Vestfyn, og en række - i bogstaveligste forstand - store nyheder præsenteres. Således kommer Kverneland Group Danmark AS fra Kerteminde med en 20 furet plov, Case IH viser deres store knækstyrede traktormodel som trækkraft på marken, og verdens største standard traktorradialdæk fra Trelleborg kan også ses på udstillingen, hvor en række firmaer viser relaterede produkter. Foruden dæk er det blandt andet gødningsspredere, autostyring, ATV’ere, maskinvedligeholdelse og rådgivningstjenester.
Oprindelig var AgriMark 2006 planlagt til at foregå den 3. og 4. maj, men på grund af det sene forår blev arrangementet udsat her til den 17. og 18. maj.
- Det var en meget klog beslutning. Ellers havde vi ikke kunnet komme, lyder det fra maskinstationsejer Birger Niemann, Tureby ved Køge.
Han håber, at der bliver tid til, at han sammen med 2-3 af sine 10 ansatte torsdag (i morgen, red.) kan besøge arrangementet.
- Vi har stadig travlt med gylleudbringning og en del entreprenørarbejde, så det bliver først torsdag, hvor der loves en del regn, at vi forhåbentlig kommer af sted.
Birger Niemann har også besøgt de foregående AgriMark-demonstrationer for at hente ny inspiration.
- Efter sidste gang, hvor vi så bombevægelserne på de nye sprøjter, blev den gamle Hardi-sprøjte udskiftet, og vi har da også købt en frontplov, efter at have set en sådan i aktion.
Indehaveren af Niemanns Maskinstation vil nok denne gang især holde øje med de nye og mere enkle såsæt, der har større kapacitet end det nuværende såsæt. Men også gylleudstyret vil blive studeret. Hvis der altså bliver tid til at tage turen over Storebæltsbroen.
Også fra Jylland havde flere landmænd, som Effektivt Landbrug talte med i går, endnu ikke besluttet sig for at tage til AgriMark 2006.
- Hvis jeg kommer af sted, så bliver det for at sammenligne redskaberne, og for at se udstyr til pløjefri dyrkning, som vi måske overvejer, fortæller svineproducent Hans Andreas Jørgensen, Videbæk, der i lørdags fik sået de sidste seks hektar vårsæd, efter kartoflerne var lagt i jorden.
Heller ikke Bo Schaltz Hansen, Jebjerggård ved Langå, havde endnu i går afgjort, om han tager turen til Fyn. For hans vedkommende bliver det ikke for at hente inspiration til nyindkøb. Et nyt såsæt er netop indkøbt til plantebedriften på 180 ha.
Gårdejer Jens Jørgen Erichsen fra Brejning ved Børkop skal til et to-dags møde i Aalborg onsdag og torsdag, så han vil ikke være blandt AgriMark-gæsterne.
- Jeg plejer at tage til maskindemonstration, og ville nok også i år, her hvor forårsarbejdet endelig er overstået, lyder det fra den østjyske landmand, der finder det interessant at kunne sammenligne de mange maskiners funktioner under realistiske forhold.
Et besøg på AgriMark på Fønsskov koster 100 kroner i entré, og udover demonstrationen af de mange jordbehandlings- og såmaskiner er der faste programpunkter med faglig information om autostyring begge dage kl. 10 og 13.30, samt kommenteret demonstration af de deltagende sprøjter kl. 11 og 14.30.
Læs mere om Pløjefri dyrkning
Begreber som conservation agriculture og regenerativt landbrug vinder frem – også i det politiske landskab og hos organisationer, som ikke har haft historie for samarbejde med landbruget.
Læs mere her