Da mælkeproducent Bjarne Larsen sidste år så sig nødsaget til at søge nye græsgange, fordi det ikke var muligt at skaffe mere jord til at udvide hans produktion ved Lemvig, så han på ledige gårde i det meste af Jylland. Han endte så langt nede af vestkysten, som han kunne komme – umiddelbart øst for Tønder.

Med sig fra den nordjyske gård tog han mælkekvote og besætning, der 15. oktober sidste år blev lagt sammen med den nye gårds kvote og besætning, så han i dag har 200 køer i stalden.

Den større besætning betød imidlertid også, at den gamle 20 kubikmeter store fuldfodervogn fra den tyske fabrik Bernhard van Lengerich, BvL, var blevet alt for lille.

- Det, der tager tid, er den nøjagtige afvejning af de enkelte ingredienser, og når man skal blande flere læs om dagen, skal man også veje den samme ingrediens af flere gange om dagen, forklarer mælkeproducenten.

Derfor var han på udsigt efter en vogn, der ikke bare kunne rumme en hel dags foderforbrug, men også har kapacitet til senere udvidelser.

Da Bjarne Larsen ellers har været ganske tilfreds med sin gamle fuldfoderblander, henvendte han sig til den lokale forhandler af BvL vogne, Boi Davidsen i Bredebro.

Sådan gik det til, at Bjarne Larsen blev køberen af BvL’s første blandevogn med tre snegle og en kapacitet på hele 36 kubikmeter.

- Når vi foretrækker at lægge ud på det danske marked, er det fordi vi kender det danske foder bedst og ved, hvilke blandeprincipper der virker her, siger eksportchef Claus Mecklenburg, der fulgte ibrugtagningen af den nye model i Danmark.

Hidtil har den tyske maskinfabrik kun lavet udgaven med tre snegle i størrelser op til 30 kubikmeter. BvL tilbyder også tosneglede blandere med et indvendigt rumfang på op til 40 kubikmeter, men de har blandt andet den ulempe, at blandekarret bliver ret højt.

Den nye version holder en læssehøjde på 3,15 meter. Det er dog stadigt så højt, at Bjarne Larsens John Deere 6210 med en 551 frontlæsser må op på en 30 centimeter høj rampe for akkurat at nå op.

Til gengæld skal Bjarne Larsen og hans medhjælpere ikke strække hals for at se tallene på vægtens display. Displayet sidder nemlig ikke længere på siden af vognen, i stedet overføres dataene fra de otte vejeceller under vognens blandekar trådløst til en håndterminal, som føreren kan have med i traktoren.

Foderplanen kan lægges ind i terminalen, og efterhånden, som de enkelte ingredienser læsses på, viser den, hvor meget der mangler. Og når der er fyldt tilstrækkeligt på med en enkelt ingrediens, springer den automatisk videre til den næste. Håndterminalen opsamlede data kan tømmes over i staldkontorets pc arbejdsstation så de kan sammenholdes med perioder, der ligger op ad analyseresultaterne fra kontrolforeningen.

BvL V-Mix Plus 36-3S, som modellen hedder, er udstyret med et reduktionsgear, som betyder, at kraftbehovet fra den forspændte traktor kun er 105 hk. Det anbefales dog at anvende en traktor med 150 hk, idet reduktionsgearet da kan benyttes til at skifte blande- og udfodringshastigheden. Den nye ejer fortæller, at han kan tømme vognen på tre minutter.

Det sker ved hjælp af to låger i begge sider. Den dobbelte udfodring mindsker risikoen for »toppe« af foder langs foderbordet. Man skal dog være opmærksom på, at det kun er muligt at fodre ud til begge sider samtidigt, hvis foderbordet har den helt rigtige bredde. Det har den ikke hos den første kunde, og derfor må han efter første tur bakke i hele staldens længde og så tage en tur frem igen i den anden side. Han har dog planer om at støbe en vendeplads uden for stalden, når et igangværende ombygningsprojekt andetsteds på ejendommen er færdigt.

64-41-sy