Ny herregårdsstald med moderne indretning

(LANDBRUG SYD) En gårdbrand gjorde nødvendigt at bygge en ny svinestald på herregården Kegnæsgård på Sydals – en topmoderne stald i herregårdsstil.

Det er en rekonstruktion efter en brand, der nu er blevet færdig på herregården Kegnæsgård på Sydals. Bag byggeriet står Gråkjær Staldbyg i Holstebro, der har bygget den nye svinestald, som er en 985 m2 slagtesvinestald opført i isolerede betonelementer, men bygget i herregårdsstil, der svarer til den oprindelige stald på stedet.

Stalden er udført med 2/3 spaltegulv og 1/3 miljøspalter samt med combi-diffus ventilation. Byggeriet omfatter tillige inventar, tørfoderanlæg, ventilation, gylleanlæg samt male- og blandeanlæg.

Det er Egebjerg Maskinfabrik A/S der har leveret inventaret i den nye svinestald på Sydals. Fodringen foregår ved hjælp af Egebjergs Tube-O-Mate system, hvor en doseringsenhed via et rør sørger for at foderet doseres i passende mængder ved mindste berøring.

Derved undgås, at foderet blandes med vandet, der er i enderne af truget, og derved undgås vådt foder og »foder-kager«.

- De forsænkede integrerede drikkeskåle danner en skarp kant mellem det fugtige og det tørre område, forklarer salgschef hos Egebjerg, Carsten Rasmussen, mens han demonstrerer, hvordan rørfodringsautomaten fungerer.

Rørfodringsautomaten opfandt Egebjerg selv i begyndelsen af 1990’erne og er i dag den mest udbredte type i verden. De findes i to typer »Vip« og »Top«.

De to foderautomater består i store træk af tre enheder: En tragt, en uddoseringsenhed og et trug med integrerede drikkeskåle. Vip er den automat der markedsføres til dyregrupperne smågrise og FRATS-grise.

Selve staldelementerne i den nye herregårds-svinestald er udført i rustfrit stål og plast. Der er tale om lukkede elementer der er hule indeni, hvor plastelementerne er omkranset af afrundede stålkanter, der gør dem både vedligeholdelsesfrie og lette at rengøre.

- På den måde undgås også skarpe kanter, og der er ingen fare for, at der kan trænge fugt og snavs ind i elementerne, da det hele er sluttet tæt sammen, siger Carsten Andersen.

Han oplyser i øvrigt at den nye stald på Sydals er blandt de første i området med Egebjergs rørfodringssystem.

Læs også