God fynsk høst
(LANDBRUG FYN) - En meget fornuftig høst, som landmændene kan være tilfredse med, lyder meldingen fra fynsk grovvaredirektør efter den første »rigtige« høstuge.
Onsdag eftermiddag rullede den ene efter den anden traktor og kornvogn ind fra de smalle indfaldsveje til foderfirmaet Carl Rasmussen & Hempler A/S i Gamby. Fra høstmedarbejderen, ingeniørstuderende Sofie Hanneskov, kunne landmændene i vejerboden forvisse sig om, hvorvidt vandprocenten i deres første læs med vårbyg og hvede nu også holdt et niveau, så mejetærskningen kunne fortsættes - eller indstilles.
Gårdejer Jørgen Demant fik målt 13,9 procent vand i en prøve med Grommit hvede, og derfor hastede han hjem for at høste de sidste af hans i alt 20 ha med brødhvedesorten.
Derimod måtte Hans Larsen køre hjem til gårdejer Jørgen Mosegård Jensen med beskeden om, at det afleverede læs Barke maltbyg havde en vandprocent på 16,8 procent. Så på de marker ved Gamby blev der ikke mere høst den dag. Og for den sags skyld heller ikke de næste par dage, da en tordenbyge med omkring 25 millimeter vand satte en midlertidig stopper for høstarbejdet.
Især fik den vestlige del af Fyn en del tordenbyger onsdag nat, og derfor er det forskelligt fra egn til egn, hvor langt høstarbejdet er fremskredet.
- Men heldigvis fik vi efter den kolde juli perioden med høj sol og varme. Det har gavnet overalt - uden at tvangsmodne kornet, siger direktøren hos Carl Rasmussen & Hempler A/S, Peter Rasmussen.
Derfor er kornet, som indtil videre er blevet indleveret både af en god kvalitet og samtidig med opløftende udbytter.
- Min vurdering er, at der bliver tale om en meget fornuftig høst på Fyn i år, naturligvis med forbehold for vejret i de kommende uger, hvor det for alvor går løs i markerne.
- Imidlertid hører vi om noget svingende udbytter fra egn til egn i hveden - dog stadig i den »gode ende« fra 7,5 til 10 tons pr. hektar. Rumvægten er også fornuftig - på 78-80 hektoliter, og med proteinindhold på 9,5 til 12, og et faldtal, som er i orden, tegner kvalitet for både brødhvede og foderhvede godt i år, lyder det fra Gamby-direktøren.
Der har heller ikke været kvalitetsproblemer i den første vårbyg, som blev bjærget i den forgangne uge. Proteinet ligger på 10,5-11 procent, og der er derfor ingen problemer med godkendelsen som maltbyg.
- Sorteringen ligger en anelse under 90, og vi fornemmer, at der høstes normale udbytter i vårbyggen i år, lød Peter Rasmussens vurdering i fredags.
For rugens vedkommende er høsten de fleste steder overstået. Med faldtal på 180 er brødkvaliteten i orden, og der er ikke set meldrøjer af betydning i de indleverede mængder.
Høsten af både vinterbyg og vinterraps er nu overstået på Fyn - også med pæne udbytter.
Med 60 hkg pr. ha ligger vinterbyggen over det normale. Samtidig er rumvægten oppe på 66-67 hektoliter mod normalt 63-64.
For rapsens vedkommende fortæller grovvaredirektøren, at årets udbytter er over 4 tons pr. hektar, og olieindholdet er helt oppe på 48-50 procent.
Til gengæld må landmændene nok forvente en kornpris, som ligger en anelse under sidste års niveau. Det skyldes udsigten til en god avl herhjemme og ikke mindst i Europa, hvor der meldes om rekorder flere steder. Men også globalt er der tale om en meget stor høst. Seneste meldinger går på et hvedeudbytte, som kun ligger en million tons under den globale rekordhøst.
- Derfor tegner der sig ingen udsigter til prisstigninger, som vi så i fjor, siger Peter Rasmussen, der ud fra de første prisindikationer kan oplyse, at prisniveauet for hvede netop nu ligger på 77 kr. pr. 100 kg for eksport/brødhvede og 73 kr. for foderhvede.
Maltbyg afregnes til omkring 80 kr. pr. 100 kg, medens landmændene ved franko levering for tiden oppebærer 75 kr. for 100 kg foderbyg.
- Derfor ser vi en tendens til, at en del planteavlere vælger at lægge deres maltbyg på lager. Ofte har vi set priserne rette sig, slutter direktøren for Carl Rasmussen & Hempler, og minder om, at Danmark trods alt hører til blandt verdens største producenter af maltbyg.