Juletræer skal have »noget at leve af« for at få den rigtige vækst og den rigtige farve, som juletræskøberne i Danmark og hele Nordeuropa sætter pris på.

Men det er mildt sagt ikke særlig let at køre omkring med en gødningsspreder inde i en juletræsbevoksning.

Hvad gør man så?

Svaret er enkelt: Man kontakter helikopterfirmaet Uni-Fly A/S og laver en aftale om at få gødningen spredt fra luften. Det er der mange juletræsproducenter - ikke mindst godser - over hele landet, der har fundet ud af. Og det betyder, at Uni-Fly’s indehaver, Bjarne Stuhr Petersen, og hans hold af medhjælpere »på jorden« i denne tid har særdeles travlt med at udføre dette ret så specielle landbrugsarbejde.

- I år skal vi sprede op mod 600 tons NPK-gødning, svarende til et areal på ca. 2000 ha. Tidligere har vi været oppe på at sprede over 1100 tons, men mængden er gået noget ned i de senere år, fortæller Bjarne Petersen. Når vi er i gang, kan vi sprede ca. 10 tons i timen - afhængigt af arealernes størrelse og beliggenhed. Desuden går der en del tid med at flytte fra sted til sted.

I praksis foregår gødskningen af juletræer fra luften med to centrifugalspredere, som hver har plads til 325 kg NPK-gødning. Under spredningen hænger en spreder i en wire fire-fem meter under helikopteren, og den drives af en oliemotor, som får sit tryk fra en oliepumpe, der sammen med en lille benzinmotor er ophængt mellem helikopterens meder (understel).

Mens den ene gødningsspreder afleverer sit indhold - med ca. 35 meter spredebredde - over juletræerne, fylder jordpersonellet den anden spreder. Det foregår med en transportabel tragt, som fyldes op med gødning fra storsække.

Og folkene på jorden skal virkelig ruppe neglene, for i gennemsnit går der kun to minutter, fra helikopteren letter med en fyldt gødningsspreder, til den kommer tilbage, får skiftet ophæng og olieslanger over på den anden spreder - og letter igen!

Spredningen foregår med en fart af ca. 80-100 km/t. Selve tømningen af sprederen varer kun ca. 20 sekunder. Resten af de to minutter går med vendinger, flyvning frem og tilbage mellem fyldeplads og juletræsbevoksning samt omskiftning af spredere.

Helikopteren, der anvendes til gødskningen, er en Eurocopter EC120 Colibri, der er bygget i Marseilles i Frankrig.

Uni-Fly A/S blev etableret i 1970 i Svendborg og er dermed landets ældste helikopterfirma. Firmaet har hovedkvarter i Sørup ved Svendborg og har desuden afdelinger i Esbjerg Lufthavn og i Odense Lufthavn.

Virksomheden råder i dag over en flåde bestående af helikopterne Bell 47 G5, Schweizer 300C og Eurocopter EC120 Colibri. Desuden har Uni-Fly som de første og hidtil eneste i Danmark investeret i en Eurocopter EC135 T2, en type, der anvendes som ambulance- og politihelikopter i det meste af Europa.

Uni-Fly, der er JAR-OPS 3-godkendt, har specialiseret sig i at løse individuelle opgaver. Således vandt firmaet sidste år licitationen på at flyve Elsam’s servicemontører ud til verdens største vindmøllepark, Horns Rev, ud for Esbjerg. Uni-Fly er hermed den eneste civile helikopteroperatør i Danmark, der kan tilbyde denne type operationer.

Af andre opgaver, som det fynske helikopterfirma udfører, nævner Bjarne Petersen islodsoperationer i Grønland, inspektioner af blandt andet el- og gasledninger, fotoflyvning, persontransport m.m.

- Med hensyn til landbrugsflyvning, så er jeg den eneste tilbage i Danmark, som dyrker denne specielle disciplin, fortæller Bjarne Petersen. Landbrugsflyvningen blev i årene efter anden verdenskrig startet af en anden sydfynbo, nemlig Erik Malmmose. Dengang var pudring og sprøjtning fra luften blandt de helt store opgaver, men det har miljøreglerne for længst sat en stopper for.

- Malmmose var den første danske landbrugsflyver, - og jeg bliver nok den sidste, konstaterer Bjarne Petersen.