Samarbejde vinder frem i maskinbranchen
(LANDBRUG SYD) - Færre og større landbrug betyder nye krav til maskinstationerne, lød meldingen fra formanden for Sydjyske Maskinstationer, Christian Lund, i forbindelse med foreningens generalforsamling.
- I takt med, at flere og flere landbrug lægges sammen og dermed bliver til større, men også langt færre i antal, har mange maskinstationer indledt et mere eller mindre formaliseret samarbejde for at kunne matche de nye krav.
Sådan lød konstateringen fra formanden for Sydjyske Maskinstationer, Christian Lund, på generalforsamlingen på Øster Højest Kro i Løgumkloster.
Her kunne Christian Lund se tilbage på et tilfredsstillende 2003, men samtidig erkende, at krisen i landbruget, især svinesektoren, kan noteres. Og mange maskinstationer har da også foruden samarbejde valgt at gå nye veje i form af nye opgaver både indenfor landbruget og udenfor.
- I takt med, at mange landbrug bliver opkøbt og lagt ind under et større brug, bliver mange bygninger overflødige og skal fjernes – en ganske oplagt opgave for en maskinstation, sagde Christian Lund, der understregede andre arbejdsopgaver som for eksempel kloakering, etablering af nedsivningsanlæg, vejetablering og etablering af søer som arbejdsopgaver, maskinstationerne har kastet sig over.
Selv om han finder det positivt, at maskinstationerne på den måde holder hjulene i gang med nye arbejdsområder, var der også formanende ord omkring den udvikling:
- Det er kun fantasien, der sætter en begrænsning. Stik fingeren i jorden og se de muligheder, der er der, hvor du bor. Men husk samtidig, at hvis nabo-kollegaen får en god ide, så lad være med at starte det samme. Der er et gammelt ordsprog, der siger, »gå ikke i andres fodspor, så kommer man aldrig foran«, sagde Christian Lund.
Det er både indenfor landbruget, men især også i andre sammenhænge, at Christian Lund vurderer nye muligheder for maskinstationerne, hvis de indgår samarbejde.
- Kommunesammenlægningen, som måske vil ske i de kommende år, er en god mulighed for maskinstationerne i samarbejde at tilbyde drifts- og vedligeholdelsesopgaver i de nye kommuner. Det er kun et spørgsmål om produktudvikling for at finde lige netop det koncept, der passer til den pågældende kommune, sagde Christian Lund.
Til gengæld tror han, det bliver langt sværere at få foden indenfor hos de nye, store bedrifter:
- Min personlige vurdering omkring servicering af de store landbrug er, at de opgaver nok går vores næse forbi, da de store brug nemt får en god maskinøkonomi ved selv at drive jorden, sagde Christian Lund, der dog samtidig tror, der generelt fortsat vil være bud efter maskinstationerne i forbindelse med blandt andet gylle/gødningskørsel, mejetærskning, halmpresning og i særdeleshed bjærgning af grovfoder.
Christian Lund kunne konstatere, at det går tilfredsstillende i foreningen, der tæller 65 aktive og 44 passive medlemmer. Og selv om der har været en lille medlemstilbagegang, har der til gengæld været en stigning i omsætningen, hvor foreningens medlemmer i 2002 omsatte for 461 millioner kr., hvilket i gennemsnit er 7,1 millioner kroner, eller en stigning på 100.000 kroner i forhold til året før.