Udsigt til stor roekampagne

Årets første prøveoptagning af sukkerroer giver forventninger om en usædvanlig lang og udbytterig roekampagne på Fyn. Roeformand venter langt flere C-roer end normalt.

Opgørelsen er langt mere positive end i fjor, hvor prøveoptagningen på samme tid lå voldsomt under normalen. Og det er da også en tilfreds Peder Hovgård Rasmussen, Saltofte, der som formand for Foreningen af Sukkerroedyrkere til Assens Sukkerfabrik, ser frem mod den forestående roekampagne.

- Vi får en stor produktion. Roerne står rigtigt godt overalt, og jeg forventer derfor, at vi får en lang kampagne i år. Det ligger endnu ikke fast, hvornår vi begynder, men et sandsynligt bud kunne være, at vi begynder før 1. oktober, og at vi først slutter ind i det nye år, forklarer Peder Hovgård Rasmussen over for Landbrug Fyn.

Han begrunder de flotte prøveresultater med, at roerne i år blev sået allerede i april, og at der efterfølgende kom godt med varme i foråret. Samtidig har sommeren budt på passende mængder sol og regn, og dermed noget nær optimale vækstbetingelser for sukkerroerne.

- Normalt er cirka 10 procent af vore roer C-roer. I år får vi væsentligt flere C-roer, uden at jeg vil sætte tal på. Men vi skal selvfølgelig ikke ærgrer os over, hvis vi får mange C-roer. Vi landmænd vil jo gerne have en stor avl. Og de ekstra roer, vi så må sælge til en lavere pris, må vi betragte som en bonus.

- Og man kan jo også sige, at de positive roe-udsigter er et lille plaster på såret over de lave kornpriser, slutter roeformanden, der desuden er mælkeproducent og slagtesvineproducent og dyrker 170 hektar jord. Heraf de 36 hektar med roer.

(2)Faktaboks

Nakskov 49,0 13,8 6,75

Nykøbing 50,3 13,7 6,86

Sverige 39,9 (29,0) 14,3 (14,9) 5,69 (4,33)

Tyskland 42,4 (37,5) 14,5 (14,4) 6,16 (5,39)

Læs også