Det har været almindelig praksis at trimme æglæggende høners næb for at undgå, at de piller fjerene af hinanden, eller at der i værste fald opstår kannibalisme.

Men nu er branchen klar til at droppe næbtrimning – uden det går ud over dyrevelfærden. Det betyder blandt andet, at ægproducenterne er særligt opmærksomme på dyrene i stressede perioder. Det er for eksempel, når de skal begynde at lægge æg eller ved forhøjet luftfugtighed i stalden. Det oplyser Landbrug & Fødevarer.

- Vi ved fra blandt andet England, at man ikke bare kan stoppe næbtrimning uden at have gjort et grundigt forarbejde. Derfor har vi igennem flere år arbejdet målrettet med at blive klogere på, hvorfor hønerne piller hinanden, og derfor føler vi os nu parat til at stoppe næbtrimning, siger sektorchef for Danske Æg Jørgen Nyberg Larsen i en pressemeddelelse.

Helt forbudt

Når ægbranchen stopper trimning af næb på skrabe- og frilandshøner, betyder det, at alle æglæggende høner, der producerer æg til pakkerierne i Danske Æg, beholder hele næbbet. I burægproduktionen landede man allerede sidste år en frivillig aftale om at stoppe med næbtrimning, og hos økologerne er det helt forbudt.

- Jeg håber og tror på, at vi kan stoppe næbtrimning og løse eventuelle problemer med høner, der har tendens til at pille fjer, på andre måder end ved næbtrimning. Dyrevelfærd ligger både producenterne og forbrugerne meget på sinde, og forhåbentlig kan vi i Danmark vise vejen for andre landes ægproducenter, der måtte ønske at fokusere på dyrevelfærd, påpeger Jørgen Nyberg Larsen.

Beslutningen om at stoppe næbtrimning af skrabe- og frilandshøner blev for nyligt enstemmigt truffet i brancheorganisationen Danske Æg.