Landmænd dropper praktikelever

- Det er blevet for dyrt at have elever i praktik, mener en gruppe landmænd, der har set sig nødsaget til at skære elevstillinger væk.

Selv om svineproduktionsselskabet Dynagro ved Aabenraa har ni fastansatte og tre flexjobbere, er der ikke en eneste elev på stedet.

- Tidligere havde vi tre elever i praktik. Og det vil vi fortsat meget gerne, men vi må bare erkende, at det er blevet for dyrt, fortæller Martin Lambert Pedersen, der er medejer af Dynagro med 1.700 søer, 23.000 slagtesvin og 450 hektar.

Han bakkes op af svineproducenten Lars Andersen, medejer af Holmskovgaard I/S med 570 søer, 8.500 slagtesvin, 8.500 smågrise 30 kg og 150 hektar, Hesselager på Fyn. Han er gået fra at have to til én elev pr. 1. februar.

- Vi har nået et punkt, hvor jeg slet ikke kan få regnestykket til at hænge sammen længere, hvis jeg ansætter en elev, siger Lars Andersen.

Han og Martin Lambert Pedersen kender fire andre landmænd, der har de samme udfordringer som dem selv: Hans Christian Gæmelke, »Røjgaard« ved Vejen, Peter Bendix, Højlund Agro ved Esbjerg, Peter Jacobsen, »St. Købeskov«, Veflinge på Fyn og Svend Amstrup Jensen, Amstrup Agro, Lintrup nordøst for Rødding.

Fjerner seks elevstillinger
De seks landmænd har på det seneste besluttet at skære antallet af elevstillinger på deres bedrifter ned fra i alt ti til fire. En meget ærgerlig og uholdbar udvikling, er de enige om.

Landmændene foreslår blandt andet at lade Landbrug & Fødevarer og LandboUngdom forhandle løn i stedet for de nuværende arbejdsmarkedsparter GLS-A og 3F.

Læs reaktionerne fra Landbrug & Fødevarer og LandboUngdom i Effektivt Landbrug torsdag.


Læs også