Bindeleddet mellem landmand og slagteri

VOGNMANDEN: Selvstændige vognmænd varetager kørslen af slagtesvin, søer og kreaturer mellem landmanden og slagteriet. Vognmandsfirmaet Bent Søndergaard i Vraa er en af dem.

Dele af vognmandsbranchen er også ramt af, at der er færre grise, der skal køres til de danske slagterier. For vognmandsfirmaet Bent Søndergaard i Ny Rønnebjerg ved Vrå har det det seneste år betydet, at der er 4000 til 5000 grise færre om ugen, der skal transporteres til Danish Crowns slagteri i Sæby.

Men koordinatoren i firmaet Kirsten Søndergaard er optimist.

- Det begynder at gå den rigtige vej igen, siger hun og glæder sig over, at de kørte med over 20.000 grise i forrige uge.

Firmaet leverer grise til slagteriet fra klokken 6.00 morgen til 21.30 aften. Det betyder, at de første grise afhentes ude ved landmanden ved fire tiden om morgenen og de sidste omkring klokken 8 aften. Der hentes grise fra det meste af Vendsyssel fra Skagen i Nord til Hals i sydøst og Fjerritslev i sydvest, mens det midtvestlige område og Hanherrederne varetages af vognmand Thorkild Jensen.

Vognmanden får faste aflæsningstider fra slagteriet hver dag. De tider gælder for, hvornår de kan levere grisene, og det er tider fordelt over hele dagen. Det er noget af et puslespil at få til at gå op hos Bent Søndergaard, der kører med ni biler i fast rutefart til slagteriet samt et par mindre biler til de mindre læs og til søer og kreaturer.

Det puslespil varetages af Kirsten Søndergaard. Det er hende der er koordinatoren i firmaet, mens hendes mand Carsten Søndergaaard, sammen med 11 faste chauffører og nogle afløsere, varetager kørslen mellem landmand og slagteri. En halvdags kontorassistent hjælper med det store papirarbejde.

Stadig kontakt
Selvom meget af kontakten mellem slagteri, landmand og vognmand foregår på edb og sms, er der stadig meget telefonisk kontakt. Og det er Kirsten Søndergaard glad for.

Landmanden melder sine grise til enten over Landmandsportalen eller over en voicemail på telefonen. Kirsten Søndergaard anbefaler Landmandsportalen, for så kan man altid gå tilbage og se, hvor mange grise, der er tilmeldt og til hvilken uge, siger hun.

Hun modtager tilmeldingerne løbende, aftaler med slagteriet og fordeler grisene på læs. Landmanden får besked på afhentningstidspunktet på en sms.

- Det er rigtig godt, for så kan han altid lige tjekke tidspunktet, siger hun og glæder sig over, at hvis en landmand bliver forhindret på en afhentningsdag, er han god til at ringe i god tid, så de kan snakke sammen om det.

Og telefonen ringer da også hele tiden hos Kirsten Søndergaard.

- Det er en livsstil at drive vognmandsforretning, og jeg er glad for at stå op til det her arbejde hver eneste morgen, smiler hun.

Bilerne med grise kører for det meste til slagteriet i Sæby. Men de kan til tider blive dirigeret til Horsens.

- Men det tager jo maksimalt to en halv time at nå slagteriet der, siger Kirsten Søndergaard, der understreger, at alle bilerne er godt ventilerede og har vand til grisene.

Nye regler
Lige nu er man midt i en omstillingsproces til de nye regler for levering af grise. Og Kirsten Søndergaard kan se de mange fordele i det nye system.

- Rigtig mange tilmelder allerede hele læs, og fremover er der endnu flere der begynder på det, siger hun, og det ser hun som en fordel.

Også den rullende tilmelding, mener hun, er et gode.

- Landmanden skal jo tilmelde fire hverdage før afhentning, og så kan han jo vente med tilmeldingen et par dage, og så få sig samlet et fuldt læs, siger hun.

Et fuldt læs er hos Bent Søndergaard 208 grise. I de samlede regler hedder det, at et fuldt læs er over 180 grise, men det er altid efter en fast aftale med den enkelte vognmand og står i forhold til størrelsen af hans biler.

Tidligere har landmanden haft faste leveringsdage og har derfor ikke haft mulighed for at samle sammen til et helt læs.

- Det er en anderledes måde at tænke på, og det er vi selvfølgelig spændt på, men det skal nok gå, siger Kirsten Søndergård og tilføjer, at der har været rigtig travlt i marken indtil nu, så det er først nu landmanden har tid til at sætte sig ind i de nye regler. Og det mærker hun - på en positiv måde.

Over 60 år
Vognmandsfirmaet Bent Søndergaard havde 60 års jubilæum for tre år siden. Det var en stor dag. Her fik Kirsten Søndergaard sat ansigt på mange af de stemmer, hun kender så godt fra de mange telefonsamtaler.

Carsten og Kirsten Søndergaard overtog firmaet efter Carsten Søndergaards far, Bent Søndergaard, i 1990, og siden er det gået slag i slag med udvidelserne.

- Vi er da afhængige af slagteriet, når vi kun kører for dem, men vi har grejet, og vi har et kanon godt samarbejde og har lige fået vores kontrakt fornyet for tre år, siger Kirsten Søndergaard og tilføjer:

- Vi regner da med at være her mange år endnu.

Læs også