Fyn fortsat først med frilandskartofler

Igen i år blev danmarksmesterskabet i dyrkning af frilandskartofler vundet af en fynbo. Poul Bruun fra Otterup vandt en suveræn sejr, og danmarksmesterkartoflerne blev sendt til Dronning Margrethe på Amalienborg.

Ifølge Danmarks Kartoffel Råds formand, borgmester Anker Boye, Odense, er dyrkning af kartofler på friland Danmarks største folkesport.

I tirsdags, den 23. april, afvikledes det fjerde danmarksmesterskab i denne ædle sport, og igen i år satte Fyn sig sikkert på den ærefulde førsteplads. Også mesterskabets andenplads besattes af en fynbo, mens en jysk kartoffelavler så højt mod nord som fra Lemvig blev nummer tre.

Her kunne rådsformand Anker Boye under et stort presseopbud – og mens Danmarks to (vistnok) eneste og ældste kartoffelfaner vajede blidt i forårsbrisen - konstatere, at Poul Bruun, Otterup, havde ikke mindre end 2,394 kg nye danske frilandskartofler på syv planter. Ud over æren modtog vinderen et diplom samt 3.500 kroner, sponsoreret af Landbrugsraadet, hvis præsident, Peter Gæmelke, er kartoffelrådets protektor.

Den nykårede danmarksmester, Poul Bruun, var i øvrigt ikke i tvivl om, at hemmeligheden bag det flotte resultat var, at hans kartofler var gødet med marsvinegødning. Han forklarede, at marsvin hører til gruppen af falske drøvtyggere, hvorfor gødningen fra disse dyr er særdeles næringsrig.

Efter kåringen blev danmarksmesterkartoflerne af Post Danmark bragt til København som »forsigtig ekspres« pakke og afleveret på Amalienborg, således at det danske kongehus med Dronning Margrethe i spidsen kunne være blandt de første til at nyde de nye danske frilandskartofler.

- Kartoflen er en af vores mest sunde og væsentligste fødevarer, fremhævede Anker Boye, der med tilfredshed konstaterede, at danskerne igen er begyndt at spise flere kartofler. De sidste to år har vi øget forbruget og er dermed på vej væk fra den europæiske bundrekord på ca. 56 kg pr. indbygger pr. år. For eksempel spiser irerne ca. den tredobbelte mængde.

- Vi kommer igen på Hele Danmarks Kartoffeldag, Valdemarsdag den 15. juni, hvor vore ældre på pleje- og alderdomshjem over hele landet fejrer de nye kartofler, forkyndte Anker Boye med et glimt i (kartoffel)øjet. Sidste år fik således 17.000 plejehjemsbeboere nye kartofler og hver en snaps, sponsoreret henholdsvis af lokale kartoffelavlere og af De Danske Spritfabrikker.

Læs også