Trepart med både gulerod og pisk
Både muligheder og udfordringer i den grønne trepartsaftale blev vendt på vintermøde i Skanderborg

Omkring 125 deltog i vintermødet på Vestermølle i Skanderborg. Foto: John Ankersen
- Der er meget gulerod i det hér, men også pisk.
Sådan lød det forleden på Vestermølle i Skanderborg fra Birgit S. Hansen, tidligere borgmester i Frederikshavn Kommune, og i dag ansat i Kommunernes Landsforenings, (KL), Klima- og Miljøudvalg.
Hun var en af flere indlægsholdere i forbindelse med et vintermøde om treparten arrangeret af Landboforeningen Odder-Skanderborg og Vestermølle Møllelaug, hvor også Landbrug & Fødevarer, L&F, og Danmarks Naturfredningsforening, DN, var repræsenteret.
Og Birgit S. Hansen kom blandt andet ind på den stramme tidsplan omkring den grønne trepart, hvor de lokale treparter er i fuld gang og skal være klar med omlægningsplaner for landbruget inden udgangen af året, og hvor regeringen allerede i 2027 vil evaluere på planen.
- KL holder øje med kommunerne, konstaterede Birgit S. Hansen, der samtidig noterer sig, at trepartens politiske vigtighed understreges af, at man som bekendt nu også har en minister for den grønne trepart i regeringen.
Guleroden i den grønne trepartsaftale er, ifølge Birgit S. Hansen, at hvis man kommer igang med grønne projekter inden for fristen, kan man se frem til at undgå både afgifter og kvælstof-hammer.
Ikke en ny byrde
- Vi er de største naturforvaltere. Trepartsaftalen er ikke en ny byrde. Den hjælper os til at løse eksisterende krav mere hensigtsmæssigt.
Ordene er viceformand i Landbrug & Fødevarer, L&F, Martin Hjort Jensens. Han var en af indlægsholderne i forbindelse med mødet, hvor han kom ind på de udfordringer, men også muligheder, der ligger for landbruget i forhold til den grønne trepartsaftale.
Og han havde ros med til landbruget ud fra det arbejde han allerede ser ske rundt omkring i landbruget og dets følgeerhverv omkring trepartsaftalen.
- Jeg vil gerne rose de lokale treparter. Det er lokalt, at det skal løses med en stram tidsplan med udgangen af 2025, sagde Martin Hjort Jensen.
En historisk aftale
Sebastian Jonshøj er vicepræsident i Danmarks Naturfredningsforening, DN. Og han var samtidig blandt indlægsholderne ved Vestermølle-mødet, hvor han både udtrykte den glæde, men især nødvendigheden af den grønne trepartsaftale.
- Det er en historisk aftale, hvor man for første gang har en sammentænkning af vandmiljø, natur, klima – og alt det andet, lød det fra Sebastian Jonshøj, der samtidig konstaterede at man med aftalen har opnået det for DN´s synspunkt vigtige element, at landbruget fremadrettet skal fylde mindre – helt præcist 400.000 hektar mindre svarende til 15 procent af det samlede areal.
Og han ser trepartsaftalen som et vigtigt led i at ændre og forbedre Danmarks vandmiljø og landskabskultur, hvor de indre farvande lider under iltsvind og død havbund, mens landskabet i dag er domineret af monkultur i form af afgrøder.