Sidste år måtte DM afholdes uden tilskuere på grund af corona-restriktioner. Derfor er glæden hos arrangørerne, LandboUngdom Region Aalborg, ekstra stor, når de på lørdag inviterer til DM i pløjning ved Nibe i Nordjylland.

- Vi er meget glade for, at folk igen kan komme og opleve vores sport og samtidig se, hvad LandboUngdom er. Vi har stablet et rigtig godt DM på benene, som man kan glæde sig til at opleve, fortæller Jacob Neimann, der er formand for styregruppen.

LU-, veteran- og skolepløjere

Danmarksmesterskabet bliver i år afholdt som et endagsstævne og er åbent for LU-, veteran- og skolepløjere.

Der stiller tre skolepløjer-hold. Et fra Nordjyllands Landbrugsskole, et fra Grinsted Landbrugsskole og et fra Asmildkloster Landbrugsskole. 

Konkurrencepløjning foregår i både stubjord og i grønjord, hvor 29 LU-pløjere og 49 veteran-pløjere fra hele landet deltager.

I hver kategori, grønjord og stubjord, bliver pløjerne vurderet ud fra 12 forskellige faktorer på en skala fra 1-10. Pløjeren med den højeste samlede score i sin klasse vinder. Det er blandet andet flækning, sammenkastet, fuernes retning og pakning, der bliver vurderet.

Kom indenfor

Årets arrangement afholdes hos Rokkedahl Landbrug. De har ikke alene valgt at lægge jord til de mange traktorer og plove, der deltager i konkurrencen. De har også valgt at åbne deres døre og invitere besøgende indenfor.

- Vi er vant til at have besøgende,  og derfor er vi heller ikke ude på at gøre en masse ekstra for at gøre klar til det. Så for os er det bare en naturlig del af det at drive landbrug også at vise det frem, forklarer Mark Rokkedahl, som er en af i alt seks ejere bag virksomheden.

Rokkedaghl opdrætter velfærdskyllinger, som de sælger til en række supermarkeder, resturanter og så videre. Herudover driver de 1.800 hektar økologisk planteavl samt arbejder med rådgivning og salg af energiløsninger.

- Vi er stolte af det, vi laver og vil gerne vise det frem, siger Mark Rokkedahl.

Maskinhuset og værkstedet hos Rokkedahl Landbrug skifter for en dag navn til Plovkroen, når pladsen omdannes og pyntes op til spise- og hyggested for både deltagere og publikum. Der bliver udstillingsplads for sponsorerne, og så bliver det også her, at vinderne kan træde op på vinderskamlen ved konkurrencens afslutning.

Deltagerne er klar

En af deltagerne er Martin Nørmølle. Han stiller for sjette gang til DM i pløjning med sin 32 år gamle Fiat 80-90 og sin Kverneland Hydrein Special-konkurrenceplov.

Martin er uddannet landmand og smed og bruger adskillige timer i værkstedet ved Fosdal Plantage, mellem Fjerritslev og Brovst i Nordjylland, på at optimere ploven.

- Der er mange, der selv laver dele til deres plov, og for mig er det en stor del af konkurrencepløjningen, men det er ikke raketvidenskab, og alt det, jeg har lavet, er noget, man vil kunne lave hjemme i garagen, forklarer Martin, som er 41 år gammel og har konkurrencepløjet i 14 år. Før da gjaldt det traktortræk.

Martin Nørmølle har haft sin 70’er konkurrenceplov i 12 år og han har, siden han overtog den, justeret og bygget nye dele løbende.

- Jeg har bygget landhjulet om. Før var det fastmonteret og kunne kun bevæges op og ned. Det gav lidt udfordringer nogle steder, og jeg fik strafpoint. I dag kan jeg bruge det gennem hele pløjefeltet, fordi jeg kan flytte det ind og ud, og det kan pege i begge retninger. Det er meget nemmere nu. Hvis jeg kommer i tanke om en ny ting, som jeg vil prøve, har jeg muligheden for at flytte landhjulet nu, forklarer Martin.

Han har også ændret den forreste furebredde.

- Kipstang-håndtaget flytter man normalt med håndkraft, men det har jeg lavet om, så det er hydraulisk, siger Martin.

- Så har jeg også lavet den venstre spindel hydraulisk, fordi det hjælper mig ved enderne, siger Martin, som også har forlænget lifthåndtaget.

Martin Nørmølle brænder for konkurrencepløjning og sammenholdet med de andre deltagere.

I år er det blevet til fem lokalstævner med en 1. og en 3. plads i bagagen.

- Jeg tør ikke sige, hvad jeg forventer til DM, men jeg er bange for, at ambitionerne er højere end realiteten, griner Martin Nørmølle.

 

En af deltagerne, Martin Nørmølle, er fuldstændig klar til lørdagens DM. Foto: Tenna Bang

En af deltagerne, Martin Nørmølle, er fuldstændig klar til lørdagens DM. Foto: Tenna Bang

S. D. Kjærsgaard er hovedsponsor

Når DM i pløjning slår sine folder i Nibe, bliver det med S. D. Kjærsgaard og Case IH som hovedsponsor.

Motivationen for at støtte netop DM i pløjning er klar for Case IH-forhandleren S. D. Kjærsgaard, som i år er hovedsponsor til DM i pløjning.

- Når der er nogle unge mennesker, der vil noget inden for landbruget, så er det også vigtigt, at vi som virksomheder er med til at støtte op om dem. Derfor har vi valgt at blive hovedsponsor for DM i pløjning i år, fortæller René Thyrresen fra S. D. Kjærsgaard.

S. D. Kjærsgaard har ikke været sponsor ved DM i pløjning før, men de glæder sig til at kunne være med til at bidrage til sporten og kunne være med på dagen. Her vil man også kunne opleve flere af deres produkter, blandt andet Danmarks mest solgte traktor to år i træk, Case Puma 240, samt den nyeste model, som netop er landet, en Case IH Optum 300.

S. D. Kjærsgaard har afdelinger i Vrå, Frejlev, Hornslet, Karlslunde og på Bornholm.