Ny minister mødes af bekymringer om CO2-afgift

Jacob Jensen – ny minister for landbrug, fødevarer og fiskeri – kommer mandag 9. januar til at stå ansigt til ansigt med op mod 600 syd- og sønderjyske landmænd ved traditionsrig nytårskur i Agerskov. Ministeren glæder sig – og vil blandt andet stille skarpt på det nye regeringsgrundlag.

Nytårskuren i Agerskov er tilbage efter to års corona-pause. Hér et billede fra den seneste fysisk afholdte nytårskur i Agerskov Hallen, hvor 670 landmænd deltog. Arkivfoto: John Ankersen Mathias Milling, sekretariatsleder i Landbrug & Fødevarer Syddanmark, som arrangerer nytårskuren. Arkivfoto

Når den nyudnævnte minister for landbrug, fødevarer og fiskeri, Jacob Jensen (V), på mandag 9. januar er hovedtaler ved landbrugets nytårskur i Agerskov-Hallen i Sønderjylland, så vil han blive mødt med bekymringer om en CO2-afgift.

Socialdemokraterne, Venstre og Moderaterne er i den nye SVM-regering enige om, at landbruget skal pålægges en CO2-afgift, men vil dog afvente en ekspertgruppes forslag til en model, og en afgift må ikke koste arbejdspladser.

De økonomiske vismænd foreslog i slutningen af 2022, at landbruget burde pålægges en CO2-afgift på 1.100 kroner pr. ton.

Beregninger, som Landbrug & Fødevarer Syddanmark – det fællespolitiske sekretariat for Kolding Herreds Landbrugsforening, LandboSyd og Sønderjysk Landboforening – har fået indsigt i fra et par landmænd, fortæller tydeligt de økonomiske konsekvenser. Vismændenes forslag vil være dødsstødet for dansk fødevareproduktion, lyder det fra branchen.

Konsekvensberegningen for eksempelvis for en sydjysk mælkeproducent med 650 køer viser, at en CO2-afgift på 1.100 kroner vil koste den pågældende landmand 6 - 7 millioner kroner.

Mellem linjerne

Men det er ikke kun CO2-afgiften, som kommer i fokus ved nytårskuren. De syd- og sønderjyske landmænd får samtidig den nye ministers første gennemgang af hovedpunkterne for landbrugs- og fødevareerhvervet i det nye regeringsgrundlag.

- Ministeren vil give sit første og højaktuelle indblik i, hvad der står mellem linjerne i regeringsgrundlaget, og hvordan SVM-regeringen vil føre sin politik ud i livet. Det bliver spændende at blive klogere på, hvor ministerens fokus kommer til at være. Det handler her ikke kun om CO2-afgift, men også om eksempelvis vandplaner, biogas og de generelle rammevilkår for danske landmænd. Og så er vi selvfølgelig glade for, at ministeren starter sin ministerperiode ud med et besøg i én af Danmarks stærkeste landbrugsregioner, fortæller Mathias Milling, sekretariatsleder i Landbrug & Fødevarer Syddanmark, som arrangerer nytårskuren.

Ministeren vil give sit første og højaktuelle indblik i, hvad der står mellem linjerne i regeringsgrundlaget, og hvordan SVM-regeringen vil føre sin politik ud i livet. Det bliver spændende at blive klogere på, hvor ministerens fokus kommer til at være. Det handler her ikke kun om CO2-afgift, men også om eksempelvis vandplaner, biogas og de generelle rammevilkår for danske landmænd. Og så er vi selvfølgelig glade for, at ministeren starter sin ministerperiode ud med et besøg i én af Danmarks stærkeste landbrugsregioner

Mathias Milling, sekretariatsleder i Landbrug & Fødevarer Syddanmark

Minister glæder sig

Nytårskuren i det syd- og sønderjyske bliver reelt Jacob Jensens første møde ansigt til ansigt med landmændene.

- Jeg glæder mig rigtig meget til at møde branchen på mandag. Jeg kommer jo selv ud af landbruget. Derfor bliver det også særligt spændende for mig at skulle se dem i øjnene for første gang som minister, lyder det fra Jacob Jensen, der fortsætter:

- For mig bliver det først og fremmest en form for forventningsafstemning. Jeg er som sagt selv landmand, og jeg kender branchen ganske godt, men der er også en politisk virkelighed, som skal tænkes ind, og det er jo min opgave at få de to ting til at forenes. Derfor ligger det mig også meget på sinde generelt at komme ud i landet og tale med de mennesker, som det hele drejer sig om. Derfor er besøget på mandag og mødet med branchen også noget af det første, jeg som ny minister har i kalenderen.

Jacob Jensen tilføjer, at der fra den nye regering er nogle klare visioner i regeringsgrundlaget for, hvor dansk landbrug skal hen:

- Det glæder jeg mig naturligvis til at drøfte med branchen. Og derudover har jeg jo også selv en række ideer og visioner for, hvad jeg gerne vil opnå og levere som minister på området. En af mine helt store kæpheste bliver, at det skal være lettere at være landmand. Vi skal have ryddet op i og struktureret reglerne på området. Det glæder jeg mig til at høre branchens input til.

Læs også