Landbrugsskoleelever fik delt deres meninger, da Dansk Vegetarisk Forening bød op til debat på Nordjyllands Landbrugsskole.
Generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl fra Dansk Vegetarisk Forening, mødte en flok lidt skeptiske landbrugsskoleelever, da han forleden var til debatmøde på Nordjyllands Landbrugsskole.
- Vi kommer med fred, sagde han og tog begge hænder ud til siden med håndfladerne med eleverne, som ikke kunne lade være med at grine.
Rune-Christoffer vidste at snakken om en mindre animalsk produktion i Danmark og dermed et større areal til planteproduktion kan dele vandene, men det er langt fra det den over 100 år gamle forening ønsker.
- Vi er hinandens allierede, lød det fra generalsekretæren i foreningen, som går ind for, at danskerne fjerner meget af kødet fra tallerknerne og erstatter det med planteprodukter, blandt andet ud fra et bæredygtigt synspunkt.
Forskellige holdninger
Elevernes holdninger til en mere plantebaseret kost og dermed en mindre animalsk landbrugsproduktion i Danmark var meget blandet med alt fra dem, der bare gerne vil gøre som de plejer hjemme ved deres far eller arbejdsgiver og var temmelig kritiske overfor især veganere, til dem, der bare gerne vil være landmand og producerer det, forbrugerne efterspørger også selvom det er mindre kød.
- Vi har 500 køer derhjemme, men det er ikke sikkert, der skal være så mange i fremtiden. Jeg er klar til at producere, hvad forbrugerne efterspørger, lød det fra en af agrarøkonomerne.
Til de mere kritiske kom Rune-Christoffer med et opråb.
- I skal bare være klar over, at I får en konkurrent i laboratorieskab kød. Den dag det koster bare to øre mindre end kød fra et dyr, så er jeg overbevist om, at dele af verden er fuldstændig ligeglade med, hvor kødet kommer fra. Så hvorfor ikke være på forkant? spurgte Rune-Christoffer.
Hvor skal pengene komme fra?
Dansk Vegetarisk Forening har et ønske om, at der blandt andet bliver plantet flere træer til at binde mere CO2. Til det var der hurtigt en elev i salen, som spurgte hvor pengene skal komme fra, hvis man for eksempel skal tage landbrugsjord ud af drift for at plante træer.
Rune-Christoffer udtrykte en holdning om, at træerne selvfølgelig skal plantes steder, hvor det giver mening, for eksempel på udyrkbare arealer. Og til endnu et, måske mere provokerende spørgsmål lød det sådant.
- Hvis vi spiser mere grønt, vil vi spare penge rent sundhedsmæssigt. Kun 10 procent af danskerne spiser den anbefalede mængde frugt og grønt om dagen, men hvis alle danskere alene spiser efter kostpyramiden, vil det spare samfundet for 7 milliarder kroner årligt, fordi færre vil få forhøjet blodtryk, hjertekarsygdomme, diabetes 2 og så videre.
Han gentog, at de 7 milliarder ikke var ved at spise hverken vegetarisk eller vegansk, men ene og alene ved at følge kostpyramiden, mens enkelte elever tog en slurk mere af deres sodavand.
Fremtiden er måske grønnere
Trods spørgsmålene stod i kø fra de meget engagerede elever, blev debatten afsluttet men en bemærkning fra Rune-Christoffer Dragsdahl om, at eleverne var velkomne til at komme og tage en brochure. Der kunne de blandt andet læse om, hvad de grønne forbrugere mener, landbruget skal producere i fremtiden.
Det blev til et par rystende hoveder fra salen, inden adskillige biler startede motoren og kørte mod byen, da der i dagens anledning var vegansk lasagne på menuen i spisesalen.
En enkelt rejste sig og gik direkte mod brochurerne, mens flere fulgte efter.
- Det er jo her pengene ligger, lød det.
Kritisk veganer udfordrede eleverne
VEGANER De ellers så rolige stole på Nordjyllands Landbrugsskole, blev på et splitsekund let antændelige, da Sigrid Schrøder Jensen præsenterede sig selv ved et debatmøde på Nordjyllands Landbrugsskole med Dansk Vegetarisk Forening.
- Jeg hedder Sigrid, kommer fra Aalborg og læser matematik. Jeg startede som vegetar, men har de sidste to år levet som veganer, fordi jeg kan ikke retfærdiggøre at producere dyr bare for at de skal dø, fordi de smager godt, det kan jeg ikke, forklarede hun og brugte ord om konventionel husdyrproduktion som manglende værdighed, grusomhed og smertefuldt.
Hun så gerne et dansk landbrug uden konventionel animalsk produktion, fordi hun synes måden dyrene produceres på er synd, blandt andet fordi de er i fangenskab og efter hendes mening har for lidt plads.
Sigrid Schrøder Jensen fortalte, at hun kommer fra en mindre by, er kørt forbi landbrug, men aldrig selv har besøgt et produktionslandbrug.
Til det sagde generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl fra Dansk Vegetarisk Forening, at selvom tanken er godt ment fra landbruget om at invitere for eksempel personer som Sigrid på gårdbesøg, så kan det mange gange gøre deres holdninger endnu mere kritiske, når de ser hvad der forefår og bliver ikke »omvendt« af en tur på landet, måske tværtimod.
Hvor Sigrids bevæggrund for et liv uden kød er dyreetiske, fortalte Rune-Christoffer, at grunden til han lever vegetarisk handler om bæredygtighed.
Begge tager stærkt afstand fra den til tider meget yderliggående debat i medierne.
Dansk Vegetarisk Forening
Dansk Vegetarisk Forening blev stiftet den 11. december 1896 af læger under navnet Dansk Vegetarianerforening.
Dansk Vegetarisk Forening er over 100 år gammel og var hjemsted for veganere, længe før ord som veganer og vegansk blev opfundet. Foreningen har i dag omkring 4.000 betalende medlemmer, hvoraf cirka 20 procent af dem spiser kød af og til.
Formål
Foreningen arbejder for at fremme vegetarisk levevis samt oplyse om fordelene ved at skære ned på animalske produkter – såvel for dyr og mennesker som af hensyn til global bæredygtighed.
Om foreningen
Dansk Vegetarisk Forening er for vegetarer, veganere og alle andre, der støtter plantebaseret levevis.
Foreningen er landsdækkende med lokalafdelinger og aktiviteter over hele landet.
Dansk Vegetarisk Forening er en nonprofit-organisation, der primært er baseret på frivillig arbejdskraft.
Værdier
For foreningen er det ikke vigtigt, hvem du er – om du er veganer, vegetar, fleksitar eller lignende – men hvad du gør.
De tror på, at hvert eneste plantebaserede måltid gør en forskel og at vejen dertil blandt andet er gennem konstruktiv kommunikation i form af inspiration og oplysning.
(Kilde: Dansk Vegetarisk Forening)