Den østjyske producent af landbrugsmaskiner, Bredal A/S, har i det seneste regnskabsår løftet årets resultat til knap 16,5 millioner i et forlænget regnskabsår markeret af salget af virksomheden til Erhvervsinvest Management. Et regnskabsår hvor efterspørgslen på de røde maskiner er større end producentens kapacitet.
Ser du en rød kalk- og kunstgødningsspreder, er der god chance for, at den er fra Bredal A/S.
Den Vejle-baserede maskinproducent kom for nyligt ud med regnskab for det skæve og forlængede regnskabsår 2022/23, der løber fra 1. juli 2022 - 31. oktober 2023.
Virksomheden oplyser ikke omsætning, men bruttofortjenesten er øget fra 23,4 millioner til knap 53 millioner kroner. Årsresultatet er steget fra 13 millioner til 16,5 millioner, for maskinproducenten, hvis største markeder er Danmark, EU og Australien.
Høje renter og sløve valutakurser gør indhug på midtjysk maskinhandlers bundlinje
Den forlængede regnskabsperiode skyldes ensretning af regnskabsperioden mellem Bogballe A/S og Bredal A/S, der i foråret 2022 blev sammenlagt, lyder det fra den adm. direktør i Bredal, Karsten Skovgaard Nielsen.
- Resultatet er tilfredsstillende, især taget i betragtning af hvor mange ekstraordinære begivenheder der er hændt i regnskabsåret. F.eks. salget af Bredal A/S til Erhvervsinvest Management i marts 2023, fortæller han til Effektivt Landbrug.
Bredals egenkapital har også oplevet stigning i regnskabsåret og er ved regnskabsafslutningen angivet til 157 millioner kroner, op fra 141,5 millioner kroner i regnskabsåret 2021/22.
Fidus i fusion
Alle øjne i den danske maskinforretning var rettet mod handlen, da kapitalfonden Erhvervsinvest overtog aktiemajoriteten i Bredal i marts 2023. En kapitalfond der siden 2017 havde ejet den rivaliserende virksomhed Bogballe A/S.
I forbindelse med opkøbet var tanken, at Bredal og Bogballe skulle sammenlægges i en ny storvirksomhed, der skal skabe synergi mellem de to mærker.
Og den tidlige effekt mener direktøren i Bredal, at man allerede kan mærke.
- Vi har integreret forskellige afdelinger mellem Bogballe og Bredal for at stå stærkere ude i markederne. Men de to stærke brands, henholdsvis Bogballe og Bredal, bliver fortsat holdt hver for sig, forklarer han.
Hvilke udfordringer har man så stået overfor i det afsluttede regnskabsår?
- Bredals produktionskapacitet er ikke stor nok, i forhold til den efterspørgsel vi oplever. Derfor er forøgelse af vores produktionskapacitet også første prioritet, påpeger Karsten Skovgaard Nielsen og tilføjer, at overskuddet skal gå til intern konsolidering og videreudvikling af virksomheden.
Tidligere på året kunne Effektivt Landbrug melde, at Torben Sørensen og Anders Bull Jensen, de tidligere indehavere af Bredal, hver har tjent mindst 40 millioner kroner på salget af maskinproducenten til Erhvervsinvest.
Salg af Bredal indbringer i hvert fald 80 mio. kroner til tidligere ejere
Forventer fortsat høj aktivitet
En række virksomheder i Agroindustrien har på nuværende tid oplevet, at truslen om den forestående CO2-afgift har været en hæmsko for kundernes investeringslyst i forhold til køb af nye maskiner.
Og selvom man også mærker lidt til bekymringerne omkring CO2-afgiften i Bredal, så er det imidlertid ikke noget, der har den store indflydelse på forventningerne til indeværende regnskabsår.
- Vi forventer et aktivitetsniveau på niveau med seneste regnskabsår. Det er som tidligere nævnt forøgelse af vores produktionskapacitet, der er vores første prioritet, fortæller Bredal-direktøren.
Ifølge ledelsesberetningen forventer man en afsætning på et tilsvarende niveau som 2022/23, og man forventer, at indtjeningen i regnskabsåret bliver realiseret på et tilsvarende niveau som i 2022/23.