Biogasanlæg er solgt: Sigter mod grøn vækst

Thorsø Miljø- og Biogas a.m.b.a. er solgt til selskabet Fremsyn, som vil investere et tocifret millionbeløb i en opgradering, der skal øge selskabets grønne vækst.

For at kunne finansiere fortsat vækst i biogasproduktionen har andelshaverne bag Thorsø Miljø- og Biogas nu solgt anlægget til selskabet Fremsyn.

- Ambitionen fra bestyrelsen er fortsat klar. Vi ønsker et biogasanlæg, som vi fortsat kan udvikle mod mere gasproduktion, og det kræver store investeringer, siger formand Jørgen Juhl Nielsen.

- Vi har brug for eksterne investorer i vores biogasanlæg for at kunne løfte fremtidige krav til anlægget, fortsætter formanden.

- Derfor er det en glæde, at vi nu har fået Fremsyn ind som ejer af anlægget, så vi får den fornødne kapital til at investere til stadig stigende gasproduktion, således vi fortsat kan sikre en grøn og vedvarende energiproduktion til gavn for den grønne omstilling og forsyningssikkerheden i hele samfundet.

- Vi har selv forestået udarbejdelsen af en leverandøraftale (om levering af gylle og husdyrgødning til biogasanlægget) i forhold til Fremsyn, der imødekommer de lokale landmænds krav til økonomi med videre, så nu er vi klar til at få vores nye selskabskonstruktion på plads, så samarbejdet kan igangsættes.

Ukendt salgsbeløb

Fremsyn har i forvejen et anlæg i drift i Vestjylland ved navn Foersom Bioenergi.

Knud Boesgaard, der er stifter og ejer af Fremsyn, fortæller, at selskabet har haft et langt og godt samarbejde med folkene bag Thorsø Biogas, og at det var med til at gøre det attraktivt at købe biogasanlægget.

- Vi har finansieringen på plads til at bringe Thorsø igennem den modernisering og udvidelse, som står på de næste år

Knud Boesgaard Christensen, direktør, Fremsyn

Han ønsker ikke at fortælle, hvad selskabet har givet for at overtage biogasanlægget, men han fortæller, at der skal investeres et »pænt tocifret millionbeløb« i at udvide anlægget.

- Vi skal igennem en omstillingsproces med anlægget, hvor det skal udvides. Vi har finansieringen på plads til at bringe Thorsø igennem den modernisering og udvidelse, som står på de næste år. Når vi er færdige med det, har vi en forventning om, at vi har et profitabelt anlæg, siger han.

Knud Boesgaard Christensen fortæller også, at man har købt biogasanlægget med et langt perspektiv.

- Vi er her ikke, fordi vi bare vil lave et eller andet hurtigt og så sælge. Vi er her, fordi vi vil det på den lange bane, og vi tror på det.

Ældre anlæg

Thorsø Miljø- og Biogas, der blev bygget i 1994, afsatte frem til efteråret 2020 biogas til Thorsø Fjernvarme, der ligger mellem Silkeborg og Randers.

I 2020 blev anlægget tilsluttet naturgasnettet, mens Thorsø Fjernvarme begyndte at modtage overskudsvarme via en varmepumpe fra Thorsø Miljø & Biogas Amba.

Læs også