Efter et 2022 med rekorder i både top- og bundlinjen hos grovvaregiganten DLG er man gået en smule tilbage i 2023. På trods leverer koncernen sin næsthøjeste indtjening og resultat på henholdsvis 67,3 milliarder kroner og 760 millioner kroner, med det tyske marked som det helt store trækplaster.
På trods af et år med udfordrende markedsvilkår lander DLG-koncernen endnu engang et årsregnskab i den høje ende.
Den samlede omsætning i 2023 blev på 67,4 milliard kroner, mens driftsresultatet før afskrivninger (EBITDA) blev på 2,7 milliarder kroner. Resultatet før skat landede på lidt over 1 milliard kroner, mens årets resultat blev på 760 millioner kroner.
Det er imidlertid ikke nok til at slå sidste års nøgletal, der for koncernen lød på en omsætning på lidt over 80 milliarder kroner, en EBITDA på lidt over 3 milliarder og et resultat før skat på 1,3 milliarder kroner. Samtidig lød bundlinjen i 2023 på 760 millioner mod 2022-overskuddet på over en milliard.
Kristian Hundebøll, koncernchef i DLG, mener, at koncernen har navigeret i et fortsat udfordrende marked, der har været påvirket af udefrakommende faktorer med lavere udbytte af høsten, geopolitisk uro, inflation og renteomkostninger, der steg med over en kvart milliard kroner. På trods af de udfordringer er direktøren veltilfreds.
- Set i det lys er jeg meget tilfreds med, at vi formår at levere det næstbedste driftsresultat nogensinde, som er meget tæt på sidste års driftsresultat, der var båret frem af historisk medvind på markederne. At vi samtidig har konsolideret os yderligere vidner om, at vi har den rigtige strategi og en solid forretningsmodel, siger Kristian Hundebøll i forbindelse med regnskabet.
184 millioner til grovvarevirksomheds andelshavere: Bedre belønning ved bæredygtighed
Tyskland trækker læsset
Det tyske marked, der er DLG-koncernens største, bidrager endnu engang betydeligt til årets resultat. Den samlede omsætning i Tyskland lød i 2023 på 43,1 milliarder kroner, mens EBITDA blev på 1,4 milliarder kroner.
- I år er det 20 år siden, vi for alvor trådte ind på det tyske marked med investeringen i energi- og byggemarkedsselskabet Team. Med tiden er Team blevet vores vækstmotor, og med sammenlægningen af Team og vores tyske landbrugsselskab HaGe har vi et endnu stærkere udgangspunkt for at fortsætte væksten under ét samlet brand. Selvom vi lige nu ser en afmatning i tysk økonomi, ser vi fortsat et stort potentiale på det marked, forklarer Kristian Hundebøll.
Med en historisk høj soliditetsgrad på over 32 procent kan DLG-koncernen for første gang udlodde 35 procent af overskuddet til de danske andelshavere. Overskudsdeklareringen er dermed på 184 millioner kroner, svarende til et afkast på andelskapitalen på 11,6 procent.
Fornuftige forretningsområder
Inden for forretningsområdet Food leverer særligt agribusiness-forretningen i Danmark og Sverige gode resultater, ligesom aktiviteterne inden for rapsforarbejdning samt æg og fjerkræ havde et godt år. Tendensen med den faldende griseproduktion fortsatte i 2023 og påvirkede efterspørgslen på foder samt vitaminer og mineraler i nedadgående retning. Derfor blev der fra årets start udvist rettidig omhu ved en tilpasning af produktionskapaciteten. Derudover var hele Nordeuropa ramt af en svær og våd høst, hvor udbyttet var næsten 25 procent lavere end i 2022.
Mens energimarkedet i Tyskland i 2022 var præget af stor efterspørgsel og høje priser, fandt det i løbet af 2023 et mere normaliseret niveau. På trods af udfordrende markedsvilkår lykkedes forretningsområdet Energy alligevel med at skabe et solidt og tilfredsstillende resultat.
Den økonomiske opbremsning i Tyskland og de højere renteniveauer påvirkede også byggebranchen, hvor konturerne af en afmatning og et faldende aktivitetsniveau inden for byggeri og renovering af boliger begyndte at vise sig allerede i slutningen af 2022. Forretningsområdet Housings samlede resultat balanceres dog af flotte resultater i særligt første halvår samt fortsat fokus på salg af materialer til offentlige infrastrukturprojekter samt erhvervsbyggeri.
Fortsat bæredygtigt fokus
Koncernstrategien, Creating the Future 2030, kører stadig for fuld udblæsning i koncernen. Blandt milepælene i 2023 var indvielsen af insektproteinvirksomheden Enorm Biofactorys første fabrik i december, den fortsatte udbygning af lade-infrastruktur til elbiler samt investeringen i energivirksomheden BioCirc, der vil etablere cirkulære energiklynger på land.
Samtidig bød starten af 2023 på, at DLG’s klimamål blev valideret af Science Based Targets initiative.
- Grøn omstilling og investeringer i fremtidens løsninger er en central del af vores strategi, og vi er meget fokuserede på at tage de rigtige skridt, som giver mening for både forretningen, vores kunder og verden omkring os. Ved at koble vores finansieringsaftale til klimamålene har vi samtidig skabt et forretningsmæssigt incitament, der forpligter os til rent faktisk at levere på ambitionerne, lyder det fra koncernchefen.
Tidligere svineproducent driver Nordeuropas største insektfabrik
I efteråret indgik koncernen sin hidtil største finansieringsaftale, der skal sikre fortsat vækst, investeringer og forretningsudvikling, herunder ambitionen om at investere 2 milliarder kroner i den bæredygtige omstilling. Som et af de første landbrugs- og energiselskaber i Europa har DLG koblet et mål, om at de indirekte udledninger fra værdikæden skal være reduceret med 30 procent i 2030, til aftalen.
For 2024 er man endnu ikke sikker på, hvilken vej vinden økonomisk vil blæse. Dog tror man på, at koncernens strategiske arbejde har skabt solidt fundament for fremtidig vækst.