Cirkulært bagværk: AU-forsker vil skabe emballering af tørt brød

Fordi meget brød blot ender i skraldespanden og dermed går til spilde, vil et nyt projekt ved Aarhus Universitet forsøge at udvikle en grøn kemisk proces, der kan forvandle brødaffald til emballering. Projektet har netop modtaget 2,9 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Kan man kombinere bekæmpelse af madspild med skabelsen af et bæredygtigt materiale til emballering? Det tror Adjunkt Mario M. Martinez fra Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet på.

Han har netop modtaget 2,9 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til et projekt, hvor formålet er at skabe kemo-mekaniske metoder til at omdanne tørt brød til et biologisk nedbrydeligt materiale, der kan modstå fugt og dermed anvendes til emballering af fødevarer.

Han satser på at have prototyper klar i løbet af de næste tre år.

Tvivlsom andenplads

- Brødaffald kommer ind på en andenplads over de typer af madspild, der påvirker miljøet mest negativt. Brødaffald har allerede været anvendt til foder og som kilde til fermenterbare sukkerarter, men brødets komponenter har potentiale til at skabe endnu højere værdi, nemlig som byggesten i fremtidige biobaserede og biologisk nedbrydelige materialer. Derfor ville det være en meget mere effektiv udnyttelse af ressourcer, hvis vi drog fordel af brødkomponenternes polymere egenskaber i stedet for at nedbryde det hele til sukker, siger han.

Sidste år modtog Mario M. Martinez »Young Scientist Research Award fra Cereals & Grains Association« for sit fremragende arbejde med kulhydratpolymerer, der kan bruges til at skabe sunde og bæredygtige løsninger til fødevareindustrien.

Læs også