Af: miljøkonsulenterne Jan Haarbo og Nina Ottesen, Landbo Limfjord

Intet understreger den landlige idyl bedre end en varm sommerbrise med undertoner af gylle og duften af landbrug. 

For nogle er det tilsyneladende en overraskelse, at livet på landet betyder andet end ro og smukke sommerfugle, og det sker da heller ikke sjældent, at naboen klager, når den – i forvejen - alt for store landbrugsbedrift bliver endnu større.

Men hvordan er reglerne for den slags? Hvem må klage, hvad må de klage over, og hvad kan lugten betyde for udvidelsesmulighederne? 

Miljøgodkendelse

For at besvare dette, skal vi først se på lovgivningen: 

Når en bondemand vil udvide sin bedrift, kræver det, at han får en miljøgodkendelse, hvori det vurderes, hvordan lugten fra gården påvirker dem, der bor nærmest. 

Lovens krav til lugt er fastlagt som tre grænseværdier for henholdsvis nabobeboelse uden landbrugspligt, samlet bebyggelse og byzone eller sommerhusområder. Når landmanden indsender en ansøgning om godkendelse via det elektroniske ansøgningssystem www.husdyrgodkendelse.dk, beregnes det automatisk, om disse lovkrav er overholdt.

Grænseværdierne er fastsat for at beskytte både landmanden og naboerne, og lovgiver har vurderet, at hvis man bor tæt på et landbrug – og den slags lugter per definition af dyr – så skal man tolerere en vis mængde lugt.

Loven kommer landmanden til gode

Når en godkendelse meddeles, har myndigheden derfor allerede foretaget en helt konkret vurdering af lovens krav til lugt og afgjort, at bondemanden overholder lovens krav. Hvis kravene ikke kan overholdes, får landmanden simpelthen ikke lov til at udvide.

Og det er så her, at loven kommer landmanden til gode. For hvis beregningen viser, at lovkravet er overholdt, kan naboen klage det bedste, han har lært – uden held! 

En OML-beregning

Men hvad så i de tilfælde, hvor ansøgningssystemet viser, at lugtkravet ikke er overholdt. Er landmanden så nødt til at opgive sin drøm?

Lugtberegningen i www.husdyrgodkendelse.dk er en standardberegning, der beregner lugtbidraget til omgivelserne ud fra et gennemsnit via et såkaldt »lugtcentrum« på ejendommen. Hvis en sådan beregning viser, at de lovpligtige lugtkrav ikke er overholdt, kan der tages en mere præcis beregning i brug for at afdække det faktiske lugtbidrag fra bedriften.

En sådan beregning udføres i et såkaldt OML-program, som beregner lugten hos recipienten ud fra flere detaljer og mere konkrete data. 

Programmet tager udgangspunkt i GPS-koordinater for hvert enkelt af staldens ventilationsafkast, bruger information om det pågældende ventilationsanlæg og beregner ud fra konkrete vejrdata.

Er lugtkravet stadig ikke overholdt, kan OML-beregningen vise, hvilke ændringer, der skal til, før bedriften kan overholde kravene.  

Kan redde drømmene

En OML-beregning kan nemlig bruges til at afklare, hvordan ændringer af staldens ventilationsafkast i det konkrete projekt kan have betydning for overholdelse af lugtkravene. Disse ændringer består oftest af forhøjelse af afkast eller etablering af vindkryds i afkastene. En ændring af ventilationen er billigere end at etablere luftrensningsanlæg, som ellers i mange tilfælde er eneste reelle løsning for de bedrifter, der kæmper for at opretholde den landlige sommerfugleidyl. 

Erfaringer viser altså, at OML-beregninger og eventuelle ændringer af ventilationen i mange tilfælde kan redde udvidelsesplaner, der ud fra standardberegningen i ansøgningssystemets lugtmodul var dømt til afvisning. 

Har du et projekt, som ikke kan overholde lugtkravene, så kontakt miljøkonsulenten og hør om en OML-beregning kan være en løsning.