Af svinefagdyrlæge Jesper B. Sanden

Med de seneste ændringer i gult kort-ændringen, som pr. 1. april medfører en reduktion på 15 procent i antibiotikaforbruget, bliver det mere aktuelt end nogensinde at forsøge at forebygge sygdomme i besætningen.

Med de nye gult kort-grænser vil der kun være mulighed for to behandlingsrunder à 3–4 dage til f.eks. klimagrise samt lidt injektionsbehandling.

Har en besætning problemer med både fravænningsdiarré og senere lawsoniadiarré, er besætningens behandlingsdage faktisk brugt. Disse diarresygdomme er almindeligt forekommende i de fleste sobesætninger.

Har en besætning andre sundhedsmæssige problemer end de almindelige diarrésygdomme, E. coli fravænningsdiarré og lawsoniainfektion senere i klimastaldsperioden, kan det derfor fremadrettet blive et problem at sikre dyrevelfærden ved tilstrækkelig behandling med disse med de nye antibiotikaregler.

Vacciner mod diarré

På markedet er der nu vaccine mod to typer af fravænningsdiarré, nemlig F4 og F18. Vaccinen har fornuftig effekt, men skal gives senest syv dage før effekten ønskes.

Der er også en vaccine mod lawsoniainfektion, som virker med fornuftig effekt.

Har besætningen andre sygdomme, såsom ødemsyge, ondartet lungesyge, mycoplasma-infektion, PRRS virus og/eller circovirus-infektion, er det vigtigt at få taget stilling til, hvilken af disse sygdomme, der skal vaccineres imod, for at kunne holde et lavt antibiotikaforbrug.

Nogle af vaccinerne er omkostningseffektive, men det vil altid være en vurdering i det enkelte tilfælde, hvad det er som giver sygdomsproblemerne i netop din besætning og hvilket led, der vigtigst tages ud af ligningen ved en forebyggende vaccination.

Velkommen til fremtidens svineproduktion med et lavt antibiotikaforbrug, men med et højt forbrug af forebyggende vaccination.

Danmark saneres for PRRS