Et kamera med et tilhørende program, der registrerer og kortlægger markens ukrudt, laver beregning på optimal behandling med herbicider samt generer tildelingskort til spotsprøjtning i Næsgaard Markkort, tilbydes nu de danske landmænd.
Som projektleder i RoboWeedMaps projektet under Innovationsfonden har Datalogisk været medvirkende til at lave en automatisk løsning, som er banebrydende på området.
Patriotisk Selskab vil i samarbejde med Datalogisk nu sørge for, at den bliver rullet ud på de danske marker.
Ifølge Datalogisk er der tale om helt ny teknologi og samt det faktum, at projektgruppen gerne vil øge sikkerheden og minimere risici for landmanden, så tilbydes denne automatiske løsning i første omgang som en service.
Det betyder også, at landmanden ikke skal investere i udstyr eller skal stå for anlægs- eller vedligeholdelsesomkostninger.
Identificerer ukrudtet
Rent praktisk sker der følgende:
RoboWeedMaps kamera monteret på ATV eller lignende overkører marken og registrerer ikke bare ukrudtet, men identificerer også ukrudtsarten.
Patriotisk Selskab – i samarbejde med Datalogisk - kommer ud og overkører marken med ATV og kamera, sørger for at behandle data, og leverer et ukrudtskort samt anbefalinger til behandling. På den baggrund genereres med ét klik tildelingskortet til sprøjten i Næsgaard Markkort.
Det centrale i løsningen er kortlægningen af ukrudtet for således at udføre spotsprøjtning og opnå besparelser ved at reducere brugen af herbicider og bruge de rigtige og optimale midler i bekæmpelse af en specifik ukrudtsart.
Fordele
- Vi er glade for at komme ud til landmændene, så de kan gøre brug af det, som vi i tre år har arbejdet på i projektet, det er meget tilfredsstillende, fortæller Birger Hartmann, Datalogisk.
Fordelene ifølge Datalogisk er, at landmanden får:
- Dokumentation for markernes ukrudtsforekomster.
- Et ukrudtskort som kan deles med andre.
- Kan lave spotsprøjtninger.
- Større sikkerhed for anvendelse af rette herbicider.
- Kan reducere anvendelse af herbicider.
Partnerne på projektet er: Aarhus Universitet, IPM Consult, Danfoil, Datalogisk, AgroIntelli, I·GIS samt Innovationsfonden.
aldo