To rådgivningshuse går sammen om klimaværktøj til bedriftsejere

Agrovi og KF Miljø er gået sammen om at dokumentere bedriftsejeres grønne bundlinje og kortlægge fremtidige muligheder for bedriften. Det skyldes såkaldte ESG-krav fra EU, der fremadrettet skal arbejdes ind i bedrifternes strategi og rapportering.

De to rådgivningshuse Agrovi og KF Miljø er gået sammen om at udarbejde et ESG-værktøj (miljø, samfund og ledelse) og et klimaværktøj for de bedriftsejere, der ønsker at fremtidssikre deres årsrapport.

Værktøjet hedder KlimaPas, og er udviklet af KF Miljø, men lanceres nu i en version 2 i samarbejde med Agrovi. Sammen vil de løfte landmænd i den grønne omstilling ved at gøre det enkelt at forstå de mange krav, og at udarbejde den nødvendige dokumentation.

Jeannette Ørbeck, der er udviklingsdirektør og CFO hos KF Miljø, siger:

- Vi ligger inde med en omfattende mængde data fra landbruget, som vi kan bruge til at rådgive landbrugsvirksomhederne om, hvad der er de fornuftige valg fremadrettet, hvis pengene skal strække længst muligt. De fleste landbrug har allerede omstillet sig, spørgsmålet er så, hvor meget – og det kan vi som analyse- og rådgivningshus hjælpe med at synliggøre.

Jeannette Ørbeck peger på, at kortlægning og rådgivning om relevante støtteordninger er en del af KlimaPasset.

- Og gevinsten af støtteordningerne er ikke kun direkte økonomisk, men også sparet arbejdstid og væsentlige CO2-reduktioner, tilføjer hun.

Bedre lånemuligheder

Tanken bag KlimaPasset er at skabe bedre vilkår for forsikringer, en grønnere bundlinje, bedre lånemuligheder og ikke mindst overblik over ens egen indsats i den grønne omstilling.

Jeannette Ørbeck fortæller, at hun oplever øget efterspørgsel efter værktøjerne til grøn omstilling fra både landmændene, deres leverandører, kommuner og investorer.

Konkret er KlimaPasset en beregningsmodel, der inkorporerer indsatser nu og op til ti år tilbage, måler udviklingen og potentialet på bedriften, kortlægger støtteordninger, samt benchmarker bedriften med lignende bedrifter.

- Alt dette bliver afgørende for landmandens License to operate – og det kommer hurtigere end mange går og tror. Dette er ikke kun krav, som gælder landbruget. Det gælder alle sektorer og de har et forspring, lyder det i en pressemeddelelse fra Agrovi og KF Miljø.

Data fra 1.300 landbrug

KlimaPasset kommer i tre modeller, så både den bedriftsejer, der er nybegynder, og den, der allerede er i gang med at efterkomme ESG-kravene, kan få overblik og inspiration til nye tiltag.

Værktøjet bygger på data fra over 1.300 danske landbrug, investeringer for 2,4 milliarder kroner, over 100 miljøeffekter, indeholder over 800 forskellige tiltagstyper, over 3.000 konkrete tiltag, samt tilskudsmuligheder.

Krav til landmanden

Landmanden – og alle andre virksomhedsejere – skal forholde sig til følgende krav:

License to Produce

Landmænd skal opfylde de gældende love og regler og gerne gå videre på eget initiativ, så de kan vise, at de udvikler deres landbrug i en bæredygtigt og samfundsbevidst retning

License to Supply

Landmanden man gør sig klar til at kunne dokumentere sin indsats i forhold til dem, som aftager ens produkter. Da man mødes af forskelligartede krav, gælder det om at have et godt og bredt udgangspunkt, som man hurtigt kan trække frem

License to Sustainable Financing

Banker og investorer fokuserer på ESG-kriterierne

Kilde: KF Miljø og Agrovi

Læs også