Landmandsfamilier over hele landet kan nu melde sig og gøre en forskel for et barn eller en ung med særlige behov. En mentorordning skal booste de unges selvtillid og gøre dem gladere og stærkere.
- Én kan ikke hjælpe alle, men alle kan hjælpe én.
Det er grundtanken bag en ny mentorordning for børn og unge med særlige behov.
En ordning, som skal give børn og unge et frirum, hvor selvtilliden, styrken og modet højnes, med tid og nærvær fra en landmandsfamilie, som har lyst til at åbne stalddøren for et ungt menneske.
Bag projektet står Mirjam Bertelsen, Vestjylland, og Lars Pinstrup, Vendsyssel, som kalder initiativet et solsikkeprogram.
At gøre en forskel for andre
Tanken bag solsikkeprogrammet kom fra Lars Pinstrup, som har flere børn med særlige behov i sin omgangskreds. Han har set glæden i børnenes øjne, når de har fået lov til at være sammen med hans kødkvægsdyr.
- Samtidig har jeg jo kunnet se, hvilken opbakning der er til børnedyrskuer og 4H, og tænkt, at vi måtte kunne lave et lignende fællesskab for børn og unge med særlige behov, fortæller han, mens Mirjam Bertelsen fortsætter:
- De vil jo i bund og grund bare gerne være som alle andre, og med det her vil vi gerne give dem et fællesskab og vise dem, at de også kan noget, og at de er ligeværdige.
Derfor har hun og Lars Pinstrup sat sig i spidsen for en mentorordning, hvor de søger landmandsfamilier over hele landet, som har lyst til at bruge tid sammen med et barn eller ungt menneske med særlige behov omkring dyr.
Familie og barn skal matches
Mirjam Bertelsen og Lars Pinstrup håber, at familier har lyst til at være med. Hvis vil man finde det rette match mellem barn og familie. Man kan som landmandsfamilie have specielle ønsker.
Hvor ofte, man er sammen med barnet, er også meget forskelligt og kommer i høj grad an på barnets behov, og hvad landmandsfamilien har mulighed for.
- Det kan være, barnet kommer på besøg én gang om ugen, én gang om måneden, eller måske ses man kun på dyrskuer. Det er forskelligt, hvad behovet er, forklarer Mirjam Bertelsen.
Alle landmandsfamilier kan være med
Om man som landmandsfamilie har kødkvæg, malkekvæg, heste, får eller noget helt andet derhjemme, betyder ikke så meget.
- Vi vil gerne have det udbredt på tværs af racer, men jo også andre dyregrupper. Det kan jo lige så nemt være heste, får, kaniner eller noget helt andet, siger Mirjam Bertelsen.
Mentorordningen er frivillig. Men den tid, som mentorfamilierne ligger i det, bliver i den grad betalt tilbage, når man ser glæden i øjnene på barnet, mener både Mirjam Bertelsen og Lars Pinstrup, der begge har haft mange gode oplevelser sammen med børn og unge med særlige behov.