På jagt efter flere danske halmleverandører

Halmselskabet Danmark a.m.b.a. i Skærbæk er blandt udstillerne på Ribe Dyrskue. Her håber man ikke mindst at komme i kontakt med flere potentielle halmleverandører.

Dansk halm er i høj kurs hos Halmselskabet Danmark, der gerne så flere leverandører og andelshavere i selskabet, der har oplevet succes både herhjemme og i udlandet. Arkivfoto

Der er bud efter dansk halm som energikilde og råvare for varmeværker og fabrikker – både herhjemme og i udlandet.

Det mærker man ikke mindst hos Halmselskabet Danmark a.m.b.a., der i dag har 200 andelshavere, men gerne ville have endnu flere.

- Vi kunne sagtens bruge endnu flere andelshavere indenfor halm, som vi sælger både i ind- og udland, forklarer selskabets adm. direktør, Lars Lund Hansen.

Halmselskabet Danmark a.m.b.a. er, som navnet antyder, et andelsselskab med medlemmer over hele Danmark. Medlemmerne er alle leverandører af halm, frøgræs og hø til selskabet.

Det enkelte medlem bjærger selv sin halm og sætter det i hus eller lade, hvorfra selskabet afhenter det i løbet af sæsonen. Den fleksible afhentningsperiode giver en anden fordel – muligheden for at bruge returbiler hos speditørerne, der ofte har gods med ind i landet, og ofte kører tomme retur.

- På den måde kan vi benytte returbiler hos speditørerne. Det er en fordel for alle, forklarer kontorleder i selskabet, Marianne Hansen, der henviser til bedre udnyttelse af bilerne hos transportørerne, favorable transportomkostninger for Halmselskabet Danmark, og ikke mindst bedre bæredygtighed, da speditørerne undgår at køre retur med tomme biler.

Stor kontaktbredde

Halmselskabets formål er at sælge medlemmernes halm på den bedst mulige måde. For at opfylde dette formål opsøger halmselskabet aktivt kunder i ind- og udland. Der indgås aftaler om leveringer, både af kortere og længere varighed for alle typer halm efter kundernes ønsker.

Stor kontaktbredde, faste aftagere og fastlagte kontrakter og kontakt til leverandørerne i form af de 200 andelshavere.

Det er, ifølge Lars Lund Hansen og Marianne Hansen, opskriften på den succes, som Halmselskabet Danmark indtil videre har haft.

I dag har selskabet således leveringsaftaler med de fleste større danske kraftvarmeværker og fjernvarmeværker, og også kontrakt til en lang række mindre værker.

Ligeledes er der aftaler med en lang række fabrikker og andre aftagere i udlandet, især i Tyskland og Holland, men der leveres også til andre lande i Nordeuropa, når der er behov.

Og det er leverancer til vidt forskellige formål – fra brændsel til varmeværker og biogas til strøelsesprodukter til kæledyr. Under Halmselskabet Danmark finder man Dansk Biohalm, der den økologiske del af selskabet.

Læs også