Det er kun hans tredje dyrskue som udstiller, og første gang i ringen i Hjørring. Alligevel kender han skuet som sin egen bukselomme og glæder sig til at vise tre kvier frem af racen Dansk Korthorn.
Thomas Pinstrup og resten af familien er altid kommet på Hjørring Dyrskue, år efter år, en enkelt gang med en kvie til 4H, men i år er første gang, at den 28-årige vendelbo stiller med sine egne dyr – tre kvier af racen Dansk Korthorn.
En engelsk race, som ved årsskiftet havde knap 800 eksemplarer i landet.
At racen flyttede ind på ejendommen udenfor Hallund i Vendsyssel, var måske lidt tilfældigt. Det skulle være nogle nemme køer, som kunne passe sig selv, mens Thomas passede sit arbejde i stald og mark ved en økologisk landmand.
- Og så har jeg altid godt kunne lide store køer, siger Thomas Pinstrup, som på det tidspunkt både havde krydsninger af Angus, Limousine, Hereford og Blåkvæg.
- Og så synes jeg, Korthorn er nogle pæne køer og ikke nogen, man ser over det hele, så det var nok derfor, forklarer Thomas Pinstrup.
Købte første ko på auktion
Den første korthornsko blev købt ubeset på husdyrauktionen i Aars i 2018.
- Jeg var på arbejde, men havde set, der skulle være en ko på auktion i Aars. Så snakkede jeg med vognmanden, og han syntes, det var en pæn ko, siger Thomas Pinstrup, som lod den første ko flytte ind.
Helt fra start var det med avl og udstilling for øje, så den ene ko blev hurtigt til flere, hvoraf en del er kommet fra Korthorns-avler Sten Simonsen, Brønderslev.
I dag er der otte hundyr og fire kalve i besætningen, mens de sidste krydsningsdyr bliver udfaset hen over sommeren.
God debut
De første to dyrskuer, som Thomas Pinstrup har deltaget i – Kimbrerskuet og Agro Nord – er gået over alt forventning for debutanten.
En af de tre kvier har fået 22 point og de to andre 23 point. Og i besætningskonkurrencen kravlede de rød-hvide dyr også op blandt de bedste.
- Det er jeg faktisk noget stolt over, at vi klarede os rigtig godt der, siger Thomas Pinstrup.
På Hjørring Dyrskue stiller han med de tre kvier Nordenby Daisy, Paula og Juliane.
Dyrenes temperament er alfa og omega
Hjemme på bedriften føler Thomas, at han er ved at have fundet en god kerne af dyr. Udskiftningen har været høj, for lige netop at finde de bedste for ham.
Det har ført til, at den unge korthorns-avler også har solgt et par avlsdyr.
- Jeg kan godt lide det der arbejde, at man kan sætte en hvid ko og en hvid tyr sammen, og alligevel kan der komme en rød kalv ud, siger Thomas og forklarer, at det vigtigste for ham i avlen er dyrenes temperament.
Skal gå ude hele året
Når Thomas Pinstrup er på den anden side af Hjørring Dyrskue og Landsskuet, skal han i gang med at opsætte endnu en rundbuehal på marken bag stuehuset, og så er planen, at alle dyr skal gå ude hele året rundt.
- De er nemme, har let ved at få kalv, og så kan de gå ude hele året, forklarer han.
Indtil nu har det kun været kvierne, der har gået ude. Køerne har været på stald hos Thomas’ forældre, som, efter Thomas tog springet fra krydsninger til renracet dyr, er gået samme vej. Dog med racen Galloway, som de også stiller med til Hjørring Dyrskue.
Og som hjælper begge steder er lillesøster Mathilde, der er 23 år. Der er en bror mere, men han er måske knap så interesseret i dyrskuer. Mathilde har deltaget i mønstringskonkurrence to gange med korthorns-dyrene. Første gang med en ottende plads og senest med en tredjeplads.
Både Thomas og Mathilde glæder sig til at gå i ringen på Hjørring Dyrskue.