Tjek dit landbrug for unødigt energiforbrug
Som professionel landbruger bør man med jævne mellemrum foretage »Energispareøvelsen« og vurdere, hvorvidt man, både i markbruget og i stalden, bruger energien optimalt. Især ventilationsanlægget og belysningen er områder, energirådgivere ofte kan optimere på.Som professionel landbruger bør man med jævne mellemrum foretage »Energispareøvelsen« og vurdere, hvorvidt man, både i markbruget og i stalden, bruger energien optimalt. Især ventilationsanlægget og belysningen er områder, energirådgivere ofte kan optimere på.

Ventilationsanlæg der mangler service og ikke er korrekt indstillet, er unødige forbrugere af energi. Foto: Christian Carus
Tekst: Henriette Lemvig
Budskabet er klart fra energi- og teknikrådgiver hos Byggeri & Teknik, Gunnar Schmidt.
Uanset energikilde er det vigtigt at sætte fokus på at sænke forbruget af ressourcer. Dels med tanke for kommende generationer og klimaproblematikkerne, men i lige så høj grad for at optimere den økonomiske situation, den enkelte står med.
- Vi skal reducere vores energiforbrug pr. produceret enhed. Vi skal producere mere med færre indsatsfaktorer. Og når vi så har taget den beslutning, skal vi overveje, hvorledes vi kan og vil gøre det, siger Gunnar Schmidt.
Skær overflødigt energiforbrug væk
- Først og fremmest skal vi lave »Energispareøvelsen« og skære al overflødigt energiforbrug væk.
- For en planteavler er der ikke så meget at spare, men alligevel: Vurdér gerne jordbearbejdningen. Enhver arbejdsproces, der ikke har til formål at øge udbyttet ved næste høst, er efter min bedste overbevisning overflødig, påpeger Gunnar Schmidt.
Her må den enkelte, ifølge energirådgiveren, gøre op med sig selv, om der er bearbejdninger, der kan undlades, og hvor man vil kunne klare sig lige så godt uden.
Udskift til LED
I husdyrproduktionen er det især fokus omkring staldventilation, belysning og opvarmning, der har betydning for energiforbruget.
- For det første bør al belysning udskiftes til LED pærer.
- Ved opvarmning er det mere individuelt, hvad der vil være relevant at gøre, da produktionerne er forskellige både med hensyn til varmeforsyning og fordeling, siger Gunnar Schmidt.
- Vi ser dog en del steder, at der går væsentlige mængder varme tabt, hvor man har fremføringsrør, der er dårligt isolerede og placeret på steder, hvor der ikke er behov for varme. Så en enkelt og hurtig øvelse i at mindske varmetabet, er ved at forbedre isoleringen af transmissionsrør.
Skulle der findes et enkelt landbrug, der stadig styrer varmeforbruget manuelt i staldene, anbefaler Gunnar Schmidt, at dette ændres og bliver tilkoblet ventilationsanlæggenes elektroniske styringer.
- Vi ser et varmeforbrug, der er 2-3 gange større ved manuel styring end ved styring via ventilationsanlæggets computer siger han.
Korrekt indstillet ventilationsanlæg
Ventilationsanlæg der mangler service og ikke er korrekt indstillet, er ligeledes unødige forbrugere af energi.
- Er minimumsventilationsmængden ikke indreguleret, eller indstillet til for høj en værdi, får man mere luft igennem stalden, end der er behov for, og det giver øget energiforbrug.
Gunnar Schmidt understreger, at energioptimeringer aldrig må ske på bekostning af dyrene.
- Varme er en komfortparameter for dyrene. Sørger vi for at ramme dyrenes komforttemperatur, sænker vi risikoen for opstående sygdomme. Det betyder, at god varmestyring i stalden er et af værktøjerne til at sænke medicinforbruget i stalden, påpeger den erfarne rådgiver.
Tilskud til energieffektivisering
I januar 2021 kommer der endnu en tilskudsordning i forbindelse med omlægning til grøn energi. Ordningen hedder »Erhvervsmæssig energieffektivisering«.
Her er der muligt at opnå tilskud til at realisere energibesparelser.
- Besparelsen bør som minimum være i omegnen af 100.000 kWh pr. år, på grund af betydeligt arbejde med at ansøge om tilskuddet. I en tidligere tilskudsrunde i oktober 2020 har vi på samme ordning opnået tilskud til udskiftning af staldventilation, belysning samt udskiftning af store kedler, til enten energieffektive kedler eller til varmepumpeanlæg, fortæller Gunnar Schmidt.