Det er dansk – og det er enkelt
Investeringen i et nyt pillefyr var den helt rigtige beslutning for Per Sørensen og hans familie – og de får mindst tre gange så meget varme for pengene nu end før.
For Per Sørensen og hans hustru, der bor ude på landet mellem Gedsted og Viborg var valget ikke svært, da de skulle vælge en ny fyringskilde til deres stuehus på 208 kvadratmeter for to år siden.
- Vi bor i et ældre hus, hvor vi havde et pillefyr, men vi kiggede også på andre fyringsmuligheder, fortæller Per Sørensen.
Han overvejede blandt andet en varmepumpe, men han var bange for, om den kunne varme huset op, og hvad der senere ville ske med elprisen.
- Man er også nødt til at se på, hvad det er, man kan få af varmekilde, som både er seriøst og passer til husets værdi, siger Per Sørensen og fortsætter:
- Nogle gange tror man, at jo dyrere investering jo bedre – men sådan hænger det bare ikke altid sammen.
Han var derfor heller ikke i tvivl, da han tog kontakt til Twinheat, som ligger lige i nabolaget, fem kilometer væk.
- Vi købte et TW1 pillefyr, og vi kunne ikke være mere glade for det. Og det er også værd at tage med, at det er et danskproduceret fyr, lyder det.
Fyret regulerer selv
Det gamle pillefyr på ejendommen kunne ikke selv regulere varmegraderne, og der var af og til problemer med, at det ville brænde tilbage. Det sker ikke med det nye fyr.
- Derudover har vi sparet 50 procent i udgifter til piller. Vi brugte 12 ton på otte måneder før – det man normalt kalder fyringssæsonen, det er velkendt, at hvis fyret ikke selv regulerer, så slukker man det. Nu bruger vi 9,5 ton på 12 måneder, forklarer Per Sørensen og tilføjer:
- Oveni har vi ikke haft brug for at trykke på elpatronen til varmtvandsbeholderen – den besparelse kommer jo også oveni.
Han bakkes op af Søren Vasegaard, producent og medejer af Twinheat.
- Når man laver varmt vand på el, så giver vi normalt to kroner for et kilowatt, og nu er den så steget lidt, men når man køber et kg træpiller for to kroner, får man egentlig 4,5 kilowatt. Så er der lidt varmetab og så videre, men man får i hvert fald mindst tre gange så meget varme for sine penge, når man køber træpiller fremfor el, fastslår Søren Vasegaard og tilføjer, at man også har fået et øget behov for at have varme på hele året rundt.
- Førhen var det kun det varme vand, men nu får både badeværelsesgulv og måske en håndklædetørrer også lidt. Og de lidt ældre huse herude på landet tager ikke skade af bare en lille smule varme også om sommeren, påpeger han.
Også Per Sørensen og hans familie har ændret strategi med opvarmningen, siden de har skiftet pillefyret ud med et nyere.
- De sidste to somre har vi slukket for varmen inde i stuen og bare haft lidt varme på badeværelsesgulvet. Det nye fyr kan godt finde ud af at have varme på badeværelset om sommeren. Det kunne det gamle ikke, det fungerede bedst om vinteren, fastslår han.
Det er muligt at anvende tidsstyring på fyret om sommeren.
- Hvis der er 25 grader, eller derunder styrer fyret selv, så vi har ikke brugt det så meget, siger Per Sørensen.
Når temperaturen falder, starter det ligeledes op af sig selv.
Enkelt og nemt
Pillefyret er ifølge Per Sørensen nemt og enkelt at betjene i det daglige for både ham selv såvel som hans hustru.
- Der er en start-stop knap, så der er ikke meget til at forvirre, siger han.
Hvis fyret skal fyldes helt op, bliver der fyldt piller på hver tiende dag. Per Sørensen står selv for det almindelige vedligehold af fyret, så som at rense og tømme kedlen for aske. Skulle der være noget, man er i tvivl om, eller kræver, at der bliver kigget på, er producenten altid klar.
- God service går man aldrig galt med, fastslår Per Sørensen, som er yderst tilfreds med samarbejdet med Twinheat.
Miljørigtige træpiller
Per Sørensen bestiller træpiller til en hel sæson og betaler cirka 2.000 kroner for et ton.
Selvom det er en højere pris, end hvad man tidligere har kunnet få dem til, mener han, at det stadigvæk er okay. Og han fremhæver også, at der bliver tænkt på miljøet, og at der hele tiden tænkes i udvikling.
- De er blevet bevidste om at lave en grøn pille samt dygtige til at få det hele ud af træet, som fældes, hvor det bedste går til tømmer og til produktion af eksempelvis møbler og køkkener, mens den sidste rest, samt restproduktet fra møbelproduktionen så bliver til træpiller – der er dermed ingen spild, understreger han, mens Søren Vasegaard fastslår:
- Og det er CO2 neutral varme.