Entreprenører har megatravlt
Kloakering og klimatilpasninger giver branchen gode fremtidsudsigter. Udfordringen er imidlertid behovet for arbejdskraft og ikke mindst elever, påpeger bestyrelsesmedlem i DM&E Fyn.

Generelt har entreprenørerne travlt, men mangler faglærte folk. Morten Nielsen, der er direktør og medindehaver af Lonico ApS i Dreslette med 25 medarbejdere og heraf pt. en elev, håber ikke mindst på en større tilgang af unge til de elevpladser, som der et stort behov for at sikre branchen fremadrettet. Morten Nielsen ser her ved virksomhedens speciale i styret underboring. Fotos: Lonico
Vejarbejdeskilte, omkørsler eller udstykninger med nye huse undervejs genkender de fleste, når man bevæger sig rundt i landskabet. Det vidner om stort aktivitetsniveau både hos virksomheder, private og det offentlige, og dermed travlhed for håndværkere og entreprenørbranchen.
Det sidste kan entreprenør Morten Nielsen, som er bestyrelsesmedlem i den lokale brancheforening for maskinstationer og entreprenører, DME Fyn, bekræfte. Både som organisationsmand og som direktør og medindehaver i entreprenørfirmaet Lonico ApS i Dreslette.
- Der har været megatravlt i hele 2020. Og det fortsætter her i det nye år, forventer vi og vore kolleger, siger han og peger på miljøforanstaltninger og klimatilpasninger, der giver mange nye opgaver.
Kloakarbejde
Blandt andet har mange af kommunerne fået sat gang i renoveringen af kloaksystemerne, og i den forbindelse separering af spildevand og regnvand.
- Rensningsanlæggene kan ikke tumle det meget overfladevand, som dels skyldes flere befæstede arealer og de større nedbørsmængder, vi oplever i disse år og som forudsiges af klimaeksperter. Selv har vi netop fået en stor separeringsopgave for Assens Forsyning, der giver arbejde til 6-8 mand det næste års tid.
Også corona-situationen har fået det offentlige til at sætte flere anlægsarbejder i gang. Det er både godt og skidt, påpeger den vestfynske entreprenør.
Mangler arbejdskraft
- Det giver glædeligvis fyldte ordrebøger, og plads for nystartede entreprenører, måske med en enkelt maskine, hvor man får mulighed for at få mindre opgaver eller som underleverandør for større firmaer.
Imidlertid har det givet branchen en mandskabsmæssig udfordring.
- Vi har selv dygtige folk, men generelt mangler entreprenørerne faglærte folk. Og ikke mindst skulle vi meget gerne have tilgang af unge til de elevpladser, som der et stort behov for at sikre branchen fremadrettet, understreger Morten Nielsen, der i Lonico beskæftiger 25 medarbejdere og heraf pt. en elev.
God uddannelse
- Det er en attraktiv uddannelse med planlagte arbejdstider, som de fleste unge ønsker i dag, og med gode fremtidsmuligheder. Struktøruddannelsen giver gode kompetencer, ansvar og masser af frisk luft, siger entreprenøren, der dog understreger, at det også stiller krav til arbejdsgiverne.
- Det er vigtigt at give sig tid til de unge. De skal have en god læring indenfor opgaverne, og gives mulighed for at prøve alle de forskellige arbejdsområder i løbet af den fireårige uddannelse, pointerer Lonico-direktøren, som selv håber at kunne ansætte to elever i indeværende år.
Som attraktiv arbejdskraft ser han også entreprenørarbejdet som oplagt for landmænd og medarbejdere i landbruget, der vil prøve noget andet. De er vant til maskiner og til at arbejde selvstændigt, fremhæver han.
På kursus
Også løbende uddannelse prioriteres højt hos Lonico ApS, der primært løser opgaver i Assens Kommune, men også har opgaver andre steder på Fyn og i Trekantområdet.
Ikke mindst benyttes AMU og DM&E’s mange kursustilbud. Imidlertid er der for tiden ikke denne mulighed, da alle kurser er lukket ned på grund af corona-situationen. Heller ikke løsningen med online-kurser giver rigtig mening i entreprenørverdenen, hvor det primært handler om praktiske færdigheder.
Lonico-direktøren tilføjer, at DM&E benyttes til bistand med rådgivning og andre virksomhedsmæssige konsulentydelser.
Højeste aktivitetsniveau
Med 25 ansatte oplever firmaet det højeste aktivitetsniveau siden etableringen i 2011. Foruden kloakering lyder opgaverne også på fjernvarmearbejde, etablering og vedligeholdelse af drikkevandsledninger, udstykning af grunde og dræning. Et særligt tiltag er styret underboring af rørføringer.
- I dagligdagen må vi ligesom alle øvrige tage hensyn til smittefaren for covid-19, både ved arbejdet og i skurvognene. Arbejdstilsynet er opmærksomt på overholdelsen af restriktionerne, og i den forbindelse været rundt på besøg i de fynske virksomheder på en positiv og løsningsorienteret måde, nævner Morten Nielsen, der ligesom alle andre snart håber på mere normale tider.
Blandt andet ser han som bestyrelsesmedlem frem til, at der bliver dyrskue i år, så DM&E Fyn på standen kan vise branchen og dens beskæftigelsesmuligheder frem.
- Derfor håber jeg også, at endnu flere af vore medlemmer vil møde op, og bakke vor udstilling i Odense op.