Vær på forkant med et nyt system til overvågning

I den kommende uges digitale udgave af EuroTier er teknologivirksomheden Agrisys klar til at præsentere helt nye muligheder indenfor overvågning af smågrise og slagtesvin. Der er tale om et system, som giver mulighed for øget rettidighed i produktionen og dermed minimerede effektivitetstab.

Agrisys A/S i Herning er klar til at sende flere interessante nyheder på markedet, og de bliver naturligvis også præsenteret i forbindelse med næste uges digitale EuroTier.

Et af de helt nye værktøjer til såvel produktions- som afprøvningsbesætninger er systemet AutoPig, der netop er kåret som en trestjernet Europa-nyhed til Agromek Stars Special Edition 2021.

Der er tale om et overvågningssystem til smågrisestalde, slagtegrisestalde og polteafsnit, der med sensorer, kameraer og vejeceller kan give næsten alle tænkelige informationer om hver enkelt gris i realtid med et hurtigt overblik via et online dashboard.

Ifølge Agrisys kan AutoPig fås i flere versioner, men fælles for alle er, at versionerne kan opgraderes, og at de kun skal tilsluttes strøm og netværk for at være kørende.

Tidlige advarsler

Som basis består enheden af en gennemløbsvægt, som placeres i en enkelt sti. Den måler automatisk grisenes tilvækst og aktivitet fra dag til dag. Dertil kan tilkobles yderligere sensorer eksempelvis til måling af vandforbrug, RFID, rumtemperatur, og infrarødt kamera til måling af grisenes overfladetemperatur.

Det er data, der giver mulighed for at være på forkant med for eksempel sygdomsmæssige eller fodringsmæssige udfordringer, som påvirker effektiviteten i negativ retning, idet de indsamlede data giver tidlige varsler om tilstande og ændringer i grisens aktivitet, adfærd, foder- og vandindtag, samt miljø.

Har grisene eksempelvis en dag med både lav tilvækst og lavt vandforbrug, er der stor sandsynlighed for, at der er noget, som kan optimeres. Afviger grisens temperatur samtidig fra det normale, er der endnu en indikator på, at der bør reageres.

AutoPig kan selv i standardversionen bruges til at lave en kontrolsti i en eller flere sektioner, og på den måde løbende evaluere, om der kan optimeres på foderkurven, eller pasningen af grisene. Derved undgås fejl, og der indføres nye tiltag, som øger grisenes tilvækst pr. kg foder. Det oplyses endvidere, at systemet også med fordel kan bruges til for eksempel at løse udfordringer med at sænke brugen af medicinsk zink ved fravænning, eller til at sænke besætningens antibiotikaforbrug.

Ligeledes kan erfaringer ud fra de historiske data være til stor gavn for, at man fremadrettet griber ind rettidigt. For eksempel ved nedgang i aktiviteten forud for et diarréudbrud, ændret vandindtag eller ændringer i grisenes overfladetemperatur.

Ny platform

Alle data fra AutoPig samles på Agrisys’ styringsplatform, som teknologivirksomheden selv har bygget helt fra bunden.

Virksomheden oplyser, at udgangspunktet har været den nyeste tilgængelige teknologi med et mål for øje - højeste driftssikkerhed og en enkel brugerflade.

- Vi er uafhængige af de typisk anvendte platforme Windows, PLC, Linux osv. hvilket giver en helt unik stabilitet, lyder det blandt andet fra Agrisys.

Herudover er platformen uafhængig af at anvende andre programmer for at tilgå systemet (f.eks. TeamViewer). ConSys platformen er tilgængelig direkte fra alle moderne platforme, uanset om det er Apple eller Android, PC eller Mac og brugeren får sit eget helt unikke log-in. Og ikke mindst har platformen som standard en API, hvilket er en teknisk betegnelse for, at det er muligt fra ConSys-styringen at kommunikere med andre moderne platforme som eksempelvis CloudFarms m.fl.

cab@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 20 96 65

Læs mere om Zinkfri fravænning

Nu er det slut med anvendelse af veterinær zink i svineproduktionen. Klik her og bliv klædt på til den nye hverdag i svinestalden.

Læs mere her

Læs også