Fjerkræavler støtter den naturlige adfærd med pikkesten
Fjerkræavler Christian Mortensen har gode erfaringer med at bruge Peckstone fra Vilofoss som beskæftigelsesmateriale.

- Det er en rigtig god idé at bruge Peckstone fra Vilofoss som beskæftigelsesmateriale, lyder det fra fjerkræavler Christian Mortensen. Privatfoto
Hvordan sikrer man dyrevelfærd og beskyttelse i blandt andet fjerkræproduktionen? Det er et spørgsmål, der er kommet frem i bevidstheden, blandt andet efter kampagner fra dyreaktivister.
Graden af dyrevelfærd er blandt andet bundet op på, i hvor høj grad dyr på bedrifter får mulighed for at udleve deres naturlige adfærd, og det er fjerkræavler Christian Mortensen optaget af. Hans dyr har således mulighed for at pikke ved hjælp af Peckstone fra Vilofoss, som han har brugt i en lang årrække. Og det har været en god beslutning, mener han selv.
- Jeg har brugt det lige fra dag 1, for jeg brugte det også til økokyllinger. Rent velfærdsmæssigt må der også være et eller andet godt i dem, for de bliver brugt – kyllingerne spiser dem jo, siger han og fortsætter:
- Men jeg bruger dem ikke de første tre-fire dage, før de finder frem til vand og foder. Der skal helst ikke være for meget derinde i starten. De vil nok hellere have de her pikkesten, for det er de helt vilde med.
Undgår plukkede fjer
Han producerer cirka 30.000 langsomt voksende kyllinger pr. rotation, som han har op mod syv af om året. Han oplever ikke, at dyrene plukker fjerene af hinanden, hvilket kan være et problem, hvis dyrene ikke får næring nok.
- Der er ikke nogen, der tager noget af hinanden. Jeg føler ikke, at kyllingerne mangler noget. Der er også noget næring i de sten der, siger Christian Mortensen.
- Når jeg snakker med andre avlere, hører jeg, at de nogle gange har problemer. Jeg har ikke nogen problemer, uanset om det er management, om det er med lys eller hvad det er, siger han.
Høns i gammel grisestald
Christian Mortensen bor i Lønstrup nær Løkken i Nordjylland og har tidligere arbejdet med økologiske kyllinger. Men tidligere i år ændrede han sin produktion, der foregår i en gammel grisestald.
- Mine stalde stod tomme i to år, men så er vi så kommet i gang igen. Jeg blev spurgt, om jeg kunne tænke mig at lave fritgående kyllinger, og så er det gået slag i slag siden.
- Der er masser af vinduer i stalden, så dyrene får masser af lys ind. Men jeg har ikke problemer med, at dyrene farer rundt derinde, slutter Christian Mortensen, der helt klart kan anbefale Peckstone til andre fjerkræavlere.