Ultimative forhold for øko-høns
Michael Balle fra Skt. Klemens er klar til at modtage 15.000 høns i et spritnyt anlæg i en opkøbt fjerkræejendom på den midtjyske hede. Fordoblingen af ægproduktionen har også til formål at skaffe tilstrækkeligt med hønsemøg til hans 40 hektar med økologiske rabarber.
- Siden jeg startede med grøntsager dengang på mit fynske husmandsbrug, har drømmen altid for mig været en dag at skabe et perfekt projekt. Det blev ikke på Fyn, men her i Jylland.
Uden for en stor hvid staldbygning på den midtjyske hede erkender Michael Balle fra Skt. Klemens som 56-årige, at det er i ellevte time. Men bedre sent end aldrig understreger den fynske økolog, som altid har været fuld af skabertrang.
Han var således blandt de første, som etablerede jordbær til konsum i plukkevenlige højbede. Imidlertid blæste plastdrivhusene om i 1999-orkanen, og i stedet plantede han rabarber. I dag er Michael Balle, også kendt som en dygtig konkurrencepløjer, blandt landets største avlere med 40 hektar økologiske rabarberplanter.
Afhængig af lortet
Rabarberne førte for fire år siden til, at Michael Balle nu også er producent af økologiske æg.
- Jeg havde i flere år fået møget fra en hønsefarm i Nr. Lyndelse. Det er perfekt til gødskningen af rabarberne, som på grund af den tidlige høst allerede skal have tilført gødningen i februar måned. Da farmen skulle sælges, måtte jeg slå til, da jeg jo var afhængig af lortet, smiler han.
Med de strammere regler fra august næste år, hvor det kun er tilladt med 40 kg N fra konventionel gødning i økologiske bedrifter, måtte Michael Balle igen tænke ud af boksen.
Det er forklaringen på, at LandbrugFyn møder ham ved den øde ejendom mellem Gadbjerg og Givskud. Her viser den fynske økolog det frem, som han betegner som sit ultimative projekt.
15.000 høns
- Det bliver nødvendigt at kunne forsyne os selv, når der bliver yderligere rift om den økologiske gødning. Derfor bød jeg i februar på fjerkræstalden her, da den skulle tvangssælges. Og fik den.
Den isolerede staldbygning fra 2002 og de omkringliggende 11 hektar sandjord havde indtil da dannet rammen om en produktion af frilandsæg.
De mange håndværkerbiler ved stalden og det ældre men renoverede stuehus for enden af grusvejen vidner om hektisk byggeaktivitet.
- Vi har travlt. Den 14. december ankommer 15.000 høns fra Holstebro, 17 uger gamle. To uger senere, altså lige til jul, er de så klar til at lægge æg, fortæller Michael Balle, mens han viser indenfor i stalden.
Tre etager
I fire lange rækker er installeret et imponerede anlæg i tre etager, hvor hønsene fodres, lægger æg i redekasser og overnatter på pinde op i fem-meters højde. Både fodringen syv gange i døgnet, båndene med indsamlingen af æggene og udmugningen er fuldautomatisk. Det samme er styringen af lyset i de 14,5 timer i døgnet. Det sker i etaper, når hønsene både vågner og går til ro.
- Hønsene er skovfugle, og derfor søger de op for at overnatte. Enten ved at flyve eller bruge trapperne, som fører op i anlægget, siger Michael Balle, mens han forklarer funktionen af det – for uforstående – komplicerede hollandske Jansen-anlæg, der er leveret og monteret af firmaet Carl Fr. Petersen fra Ragebøl ved Sønderborg.
- Stalden er indrettet efter den seneste forskning i hønsenes adfærd og vaner. Der er ikke gået på kompromis i nogen sammenhæng, så jeg glæder mig rigtig meget til, at fuglene på den store dag indtager de nye omgivelser indenfor blot et par timer.
Seks høns pr. kvadratmeter
I en økologisk ægproduktion må der højst være seks høns pr. kvadratmeter i stalden, og ude skal hver høne have fire kvadratmeter.
Fra den isolerede stald, hvor der vil være omkring 24 grader, hvilket er optimalt for en hønes velvære, kan hønsene i dagtimerne gå ud på en veranda, som er ved at blive indrettet langs stalden, og videre ud på 1,2 hektar. Udearealet er omkranset af både et lodret og et vandret hegn for at holde områdets mange ræve ude.
Foruden at kunne hente hønsemøget til rabarberne og de øvrige økologiske afgrøder på de i alt 360 hektar i det fynske ser Michael Balle frem til denne mere end fordobling af ægproduktionen fra de hidtidige 12.000 øko-høns i stalden ved Nr. Lyndelse.
Danskerne spiser danske æg
- Jeg er meget fascineret af denne produktionsform, og ser frem til at kunne levere endnu flere øko-æg. Danskerne spiser nemlig – og heldigvis – kun danske æg, og den økologisk andel er nu omkring 30 procent.
Æggene fra den nye stald vil dels blive leveret til grossisterne Vallø og Dueholm, der henholdsvis afsætter til Rema 1000 og Coop.
Fodermesteren fra den fynske stald flytter med over til Gadbjerg, hvor hun alene vil kunne passe den fuldautomatiske stald med tilhørende pakkeri. Samtidig har lokale folk allerede meldt sig som afløsere.
LandbrugFyn vil næste år atter besøge den økologiske ægproduktion, hvor hønsene efter en forhåbentlig overstået fugleinfluenza-situation vil kunne følges både inde og ude i det topmoderne anlæg.