Æggepriserne er også ramt af inflationen, og det har fået flere til at holde høns. Ekspert vurderer, at op mod 125.000 danskere holder høns, og tallet stiger fortsat. Overvejer man at holde høns, er der dog en række ting, man bør have for øje.
Tidligere var æg forholdsvis billige og tit en tilbudsvare i supermarkedet. Men stigende inflation har betydet stigende æggepriser, og det har fået markant flere danskere til at anskaffe sig høns som husdyr, der kan bidrage til husholdningen med den friske råvare. Carsten Blohm er formand for Dansk Fjerkræavlerforening for Raceavl, og han vurderer, at op mod 125.000 danskere i dag holder hobbyhøns, og at tallet i øjeblikket stiger støt.
- Jeg kan ikke huske, at interessen nogensinde har været større for at få høns i haven, og jeg får adskillige henvendelser hver uge fra folk, som gerne vil i gang. Det skyldes sandsynligvis en kombination af de høje æggepriser, den stigende interesse for at leve grønt og bæredygtigt samt det glædelige ved, at man kan holde familien ved æg, siger Carsten Blohm.
Også i Plantoramas dyrecenter har man bemærket hønsenes stigende popularitet, og i maj måned blev der her solgt hønsehuse og hønsefoder for 92 procent mere end samme måned sidste år.
- Efterspørgslen har faktisk været støt stigende de seneste par år. Vi oplever, at flere gerne vil producere egne fødevarer og blive mere selvforsynende, og her i foråret er interessen for at holde høns virkelig røget i vejret, siger René Zimmermann, der er dyreekspert i Plantorama, og som her giver sine råd til kommende hønseholdere.
Regler og racer
Vil du have høns i haven, bør du sætte dig ind i reglerne på området, inden du drøner ud og køber de første og de bedste høns, du kan få fingre i. Bor du på landet, er der typisk ikke særlige restriktioner, men i byområder er der ofte regler, der skal efterleves, og her er det vigtigt, at man husker at tjekke med kommunen.
Vælg race efter behov. For nogle er de friske æg det vigtigste – for andre er det det hyggelige ved at have høns gående i haven, der trækker. Vær opmærksom på, hvad dit behov er, og undersøg, hvilken race der egner sig bedst. Nogle høns producerer væsentligt flere og større æg end andre, mens andre racer er bedre som hyggehøns, der kan gøres tamme. Der er også forskel på, hvor flyvelystne forskellige høns er og derfor, hvor egnede de er til at blive sluppet fri i haven.
Hanen og rotterne
Hanen larmer, og i nogle tilfælde er den ikke tilladt at have, og hvis du vil have et lille hønsehold, kan den sagtens undværes. Til gengæld er den god til at holde styr på flokken, hvis man skal have en større hønsegård med mere end tre-fire høns, som ellers let kan begynde at slås om, hvem der skal bestemme.
Har man mulighed for det, er det en god idé en gang imellem at lukke høns ud i haven, hvor de kan hakke i jorden efter mælkebøtter og andet ukrudt, og også her sørger hanen for, at der er samling på flokken.
Tiloversblevne foderrester ved hønsehuset kan til stor frustration nemt tiltrække rotter. Heldigvis er det ligeledes let at komme problemet til livs.
Undgå at sprede mere mad ud, end hønsene kan nå at spise, eller anvend et fodertrug, der er rottesikret. Hvis muligt er det også en god idé at hæve hønsehuset fra jorden, så nabolagets katte har fri passage nedenunder, og så rotterne ikke kan gemme sig.