Dansk landbrug har en plads ved bordet

Jule- og nytårshilsen fra VKST.

Af Torben Hansen, formand

2024 står for mig som et ganske særligt år. Den grønne trepart er nok den mest skælsættende begivenhed for dansk landbrug i mange år. Det kommer vi til at mærke – politisk og fagligt.

Jeg er imponeret over det arbejde med den grønne trepart, som vores formand i Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, og holdet bag ham har lagt for dagen. Mange troede, det var umuligt – en aftale som hele syv meget forskellige interessenter er enige om.

Der venter os en af de største opgaver for dansk landbrug nogensinde, men jeg fornemmer også, at der er en vilje til, at vi kommer i gang og får løst opgaverne ude på bedrifterne.

Når det er sagt, så er der ingen tvivl om, at CO2-afgift og vandplanerne ikke er noget, der er groet i vores have. Men virkeligheden er også sådan, at enten er man med ved bordet – eller også er man på menuen. Vi er med ved bordet.

Der er tre væsentlige forhold, jeg hæfter mig ved i den grønne trepart. Der er en anerkendelse af, at et godt vandmiljø, mere biodiversitet og finansieringen af dele af omkostningerne ved en CO2-reduktion er en samfundsopgave.

For det andet så er der en erkendelse af, at vi skal tænke flere funktioner ind i de samme arealer. For eksempel kan biodiversitet og CO2-reduktion kombineres på lavbundsjord og mange arealer vil være egnet til græs til protein eller energi.

Sidst men ikke mindst, så vil langt størstedel af vores arealer kunne dyrkes 100 procent optimalt.

Vi kan glæde os over, at vi slap for kvælstofafgift, som vi selv skulle finansiere, at der er ikke tvungen skov og CO2-afgiften rammer ikke de mest klimavenlige bedrifter. Vi står et bedre sted, end vi kunne frygte.

Faglige forhold undersøges nærmere

I Østdanmark rammer vandplanerne hårdt, som det ser ud på nuværende tidspunkt. Op til 100 procent efterafgrøder i området omkring Isefjorden og Roskilde Fjord og ved Rødsand. Men også Nakskov og Vestsjælland får flere ekstra efterafgrøder.

Der er en række faglige forhold, som VKST’s erhvervspolitiske afdeling undersøger nærmere. Vi skal sikre, at der ikke – ligesom sidste gang – er fejl.

Vi skal levere, og der er kun én vej. Flere minivådområder, flere af de store vådområder, vi skal have flere kystvandråd og dyrke de nye muligheder som for eksempel græsproduktion.

Det er en opgave, alle landmænd skal tage del i. Og første step er flere minivådområder og flere større vådområdeprojekter. Med de nuværende kvælstofkrav skal stort set alle i fremtiden have et minivådområde.

Jeg tror, at vi skal have lokale Kystvandråd ikke mindst i de områder, der er hårdest ramt af vandplanerne. Det er vigtigt, der findes lokale løsninger til at forbedre vandmiljøet.

Jeg ser frem til et år, der uden tvivl byder på udfordringer, men vi får som erhverv også mulighed for at vise omverdenen, hvad det er, der gør dansk landbrug til noget ganske særligt – vores handlekraft, sammenhold og vilje til at finde løsninger og gå nye veje.

Glædelig jul og godt nytår.

Læs også