Han har aldrig været et sekund i tvivl om, at han skulle være landmand. Samspillet med naturen og dét at få noget til at gro og vokse har altid fanget ham og været drivkraft for ham.
34-årige Brian Munk Nielsen har en travl hverdag som medejer af I/S Tandergaard ved Mårslet, og han kaster sig nu også over det organisatoriske arbejde i Landboforeningen Odder-Skanderborg, hvor han netop er blevet valgt ind i bestyrelsen.
- Jeg vil gerne involvere mig. Frem og sige min mening og være med til at præge fremtiden for erhvervet.  Jeg ser frem til at komme tættere på beslutningerne. Jeg håber, jeg kan bidrage – og også lære.
- Det er fantastisk at få muligheden for at blive sluset ind i en velfungerende bestyrelse, som gør en stor indsats for landbruget og som arbejder meget seriøst med tingene. Foreningen er virkelig med til at rykke noget, og jeg går ydmygt til opgaven – og glæder mig til at blive en del af holdet.
Brian er uddannet agrarøkonom.  Han bor sammen med Pernille, og parret har to børn, Karen på tre år og Aksel på tre måneder.
 

Familieforetagende

Også på hjemmefronten er Brian glad for at være en del af et hold. Han har gennem fem år været medejer af I/S Tandergaard sammen med sin far, Ole Munk Nielsen, hans bror, Bent Munk Nielsen og dennes søn, Peter Munk Nielsen. Sidstnævnte er netop blevet medejer.
- Det er godt at være et hold. Man kan fordele ansvarsområderne, og man har nogle at vende tingene med. Det er en enorm befrielse, at man ikke skal kunne overskue det hele selv.
Landbruget drives med 2.000 søer og salg af smågrise. Der er produktion to steder, på Tandergaard og på Skovgaarden.  Der drives i alt 470 hektar, og der er syv-otte medarbejdere.
- Mit ansvar er markdriften og vores biogasanlæg. Jeg passer også grise en gang imellem som afløser, når der er brug for mig.
- Jeg arbejdede på gården i fire år, inden jeg blev medejer. Det var godt først at arbejde sig ind i tingene, så jeg kendte alle processer og arbejdsgange.
- Det er værdifuldt at være en del af et familieforetagende, og jeg er meget glad for at arbejde sammen med min far, som altid har givet mig plads, samt min onkel og min fætter. Vores øvrige familie hjælper også til med at få det hele til at fungere, og alle har vigtige funktioner.
- Min far og onkel startede sammen, og de har gjort det godt. De har skabt et fremragende fundament, som vi nu håber, vi kan føre videre.
 

Naboer er positive

Et godt forhold til naboer og lokalsamfund spiller en stor rolle for familien.
- Vi går gerne ud og fortæller om vores landbrug og hvad vi laver. Vi prøver at være åbne, og jeg synes, det er opmuntrende at komme ned i byen og møde en forståelse for dét, vi gør. Vi ved jo godt, at vi fylder meget i landskabet.
- Jeg kan godt lide at involvere mig i tingene og i foreningslivet. Også her handler det om at tage ansvar, og samtidig får man den gode dialog.
- Vi har givet sponsorbluser til gymnastikholdet, hvor vores datter er med. En lille ting, men det betyder noget, at vi går ud og er synlige – og fortæller om dét, vi står for.
Pernille har ligeledes kastet sig ud i opgaverne i landboforeningens Åbent Landbrug, hvor hun har været med til at arrangere begivenheder, hvor landbruget åbner op.
 

Store udfordringer

Selv om meget er godt i den daglige tilværelse som landmandsfamilie, hænger der tunge skyer over fremtiden for Tandergaard.
- Vi stilles over for nogle voldsomme miljøkrav fra myndighederne. Omkring halvdelen af vores jord er i risiko for at blive ramt af Aarhus Kommunes planer om pesticidfri drift, og den anden halvdel ser ud til at blive ramt af kvælstofreduktioner til Norsminde Fjord, hvor vi kan blive tvunget til braklægning.
- Det er de barske realiteter, og ja, det er en sort sky, der hænger over hovedet på os. Det skaber en stor usikkerhed, og vi ved ikke, hvor vi står.
- Det, vi kan blive frustrerede over, er at der er tale om ganske urimelige krav, som har baggrund i følelser og ikke i fakta. Vi skal passe på vores drikkevand og vores havmiljø, det er vi enige i. Men de ting, der er ved at ske, giver slet ikke mening og vil reelt ikke få nogen indflydelse på miljøets tilstand.
- Det er bl.a. på den baggrund, at jeg er gået ind i det organisatoriske og politiske arbejde i landboforeningen, siger Brian Munk Nielsen.