Frelsende engel har skabt sorte tal på bundlinjen
Med direktør Mette Engel i spidsen har Østdansk Landboforening fået vendt skuden, og for første gang i fem år kunne foreningen fremvise et overskud på generalforsamlingen.

Mette Engel og Henrik Nordgaard Hansen, henholdsvis direktør og formand for Østdansk Landboforening, kan se tilbage på et godt år for foreningen. Foto: Jesper Hallgren
Efter et par turbulente år med flere udskiftninger på både direktør- og formandsposten er der kommet ro på de indre linjer hos Østdansk Landboforening, og det skinner blandt andet igennem på foreningens regnskab, der for første gang siden 2019 har sorte tal på bundlinjen.
Da Mette Engel tiltrådte som direktør den 1. august 2023, var en af de vigtigste opgaver at få styr på økonomien, og det er altså i den grad lykkedes.
Gennem fire år i træk havde Østdansk Landboforening sammenlagt et underskud på næsten 8 millioner kroner, heraf alene 4,8 millioner kroner i 2022. På den måde er det imponerende, at Mette Engel på generalforsamlingen kunne fremvise et overskud på over 2 millioner kroner.
Effektiv sparerunde
- Da jeg tiltrådte for cirka halvandet år siden, fik jeg hurtigt skabt et overblik over situationen. Jeg tog fat i sparekniven, og livremmen blev spændt ind, fortalte Mette Engel.
Den »opskrift« har altså givet pote. Underskuddet i 2023-regnskabet blev reduceret betragteligt, og i 2024 har Østdansk Landboforening således overskud for første gang i fem år. Det er ikke sket siden, Jørgen Petersen takkede af som formand i 2020.
Dengang blev Ole Elbæk udpeget som ny formand, men som følge af sygdom måtte han trække sig fra posten i sommeren 2023, og siden er det Henrik Nordgaard Hansen, der har siddet for bordenden til bestyrelsesmøderne.
Det var også Henrik Nordgaard Hansen, der aflagde beretning foran knap 100 medlemmer og indbudte gæster i foreningens lokaler i Rønnede.
Her kom han indledningsvis ind på to positive begivenheder, der i 2024 fyldte meget i foreningen. Året var kun lige begyndt, da Østdansk Landboforening åbnede en hel ny afdeling i Hagested i Nordvestsjælland, og i september stod foreningen for Store Frødag, som er det hidtil største arrangement, Østdansk Landboforening har stået for.
Uretfærdige konsekvenser
Inden selve beretningen havde Martin Hjort Jensen, der i efteråret blev valgt som ny viceformand for Landbrug & Fødevarer, holdt et indlæg om blandt andet den grønne trepart, som Henrik Nordgaard Hansen naturligvis også kom ind på.
- Som jeg ser det, er det måske den største forandring i dansk landbrug i nyere tid, konstaterede Henrik Nordgaard Hansen og påpegede, at konsekvenserne for nogle landmænd vil ramme »umådeligt uretfærdigt«.
- Som andre også har udtalt, er denne aftale indgået med resten af samfundet som et slags »wild card«, for at vi i Danmark forsat kan få lov at producere gode fødevarer til en stigende befolkning globalt set, sagde Henrik Nordgaard Hansen, som opfordrede til at gå positivt ind med lokale initiativer til den grønne trepart.
Ekstra skat til landbruget
Henrik Nordgaard Hansen kom i beretningen også ind på andre »sorte emner« som blandt andet BNBO-udfordringer, den nye dieselafgift, som formanden kaldte »endnu en skat til landbruget« og erstatningen til de danske minkavlere, der nu er gået ind i det femte år.
- Langsommeligheden og uvisheden gør desværre, at nogle minkavlere taber modet og nogle bliver syge. Vi kan kun anmode om, at der kommer mere fart på, lød det fra Henrik Nordgaard Hansen, der selv har en fortid som minkavler på en gård øst for Næstved.
Beretningen gav anledning til en del debat i forsamlingen, og ikke overraskende handlede det primært om trepartsaftalen, som ikke fik mange roser med på vejen.
Stemmetællere på overarbejde
En ny valgprocedure var flere af medlemmerne heller ikke begejstrede over, men her må medlemmerne gribe i egen barm. Valgproceduren blev således næsten enstemmigt vedtaget på generalforsamlingen for et år siden.
I mange foreninger er diverse valg et punkt, der som regel ikke tager mange minutter på generalforsamlingen, fordi valgene ofte foregår mundtligt og gennem håndsoprækninger eller klapsalver.
Sådan er det ikke i Østdansk Landboforening. Her kommer stemmetællerne nærmest på overarbejde. Der er således to skriftlige afstemninger, hvor blandt andet navnene på stemmesedlerne skal anføres i en prioriteret rækkefølge, som stemmetællere skal notere.
Hele valgproceduren tog omkring en halv time, inden det – ikke overraskende – blev afgjort, at fire af de fem bestyrelsesmedlemmer, der modtog genvalg, også fik opbakning til at fortsætte. Martin Lyder Andersen havde på forhånd proklameret, at han ikke ønskede genvalg, og han blev afløst af Jesper Karlshøj-Andersen.