De nye kvælstofkort »2021« og »2027« fik hård kritik med på vejen til generalforsamling ved Landboforeningen Midtjylland. Formanden er blandt andet frustreret over, at der lige nu er store udfordringer i blandt andet Limfjorden og Nordjylland. Udfordringer som ifølge kortet er pist væk om seks år.
- Det var sådan set vores beretning fra 2020, det var det vi havde valgt at fortælle, sagde formanden for Landboforeningen Midtjylland, Frede Lundgaard Madsen, lagde sine papirer og gik direkte frem mod forsamlingen.
- Men i forgårs blev der offentliggjort et nyt kvælstofkort. Et kvælstofkort, 2021, som vi bliver reguleret efter nu her i næste vandplanperiode. Men der kom også et kort gældende for 2027, som viser noget helt, helt andet, lød det fra formanden, som pegede på to tydeligt meget forskellige kort.
Formanden udtrykte klart, at han ikke har tillid til hverken Aarhus Universitet eller regeringen, med offentliggørelsen af de ko kvælstof-kort.
- Og så efter 2027 så er hele Limfjorden, og hele Nordjylland lige pludselig i god økologisk tilstand. Er der nogen af jer, der tror på det? Jeg vil bare sige, jeg tror ikke en dyt på det. Jeg synes det er fuldstændig hat og blå briller det der, sagde Frede Lundgaard Madsen til forsamlingens anerkendende hovedrysten.
Mangler faglige data
Da kortene var blevet offentliggjort snakkede Frede Lundgaard Madsen bland andet med Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer, og Axelborg.
- De kan ikke få de faglige data, som ligger til grund for det kort derover, sagde formanden og pegede på 2027-kortet. Han frygter, at det er det, som er blevet spillet ind i landbrugsforhandlingerne nu.
- Det er mildest talt barnagtigt og jeg synes virkelige at det er helt til hatten det der. Når vi ikke kan få de faglige data, som ligger til grund for det der, så kan vi ikke gennemregne det og se, hvordan de er kommet frem til det, lød det.
Fælles brev til ministeren
Frede Lundgaard Madsen har talt med Søren Søndergaard, som kunne fortælle, at han havde haft en snak med Miljøminister Lea Wermelin. Og når han spørger til det, så siger hun »vores modelberegninger«.
- Og der har vi den, modelberegninger. Modelberegningerne de viser, at i år 2027 der er der god økologisk tilstand i hele Limfjorden. Men Midtjylland, de er overhovedet ikke i god økologisk tilstand, så derfor skal de reducere meget mere. Men det sjove er, prøv lige at kigge på Bornholm. De har været fritaget indtil nu, men de får også lige en tur. Og er det ud fra, at man tror, at man kan få hele Østersøen i god økologisk tilstand ved at reducere på Bornholm. Jeg spørger bare.
- Jeg synes, det er så demotiverende det her og jeg har næsten ikke ord for det. Men det fortæller os bare, at vi kan ikke tage støvlerne af, når vi går i seng om aftenen. Vi skal sove med støvlerne på og vi skal være klar, lød det fra formanden, som har taget fat i lokale borgmestre og landboforeningerne på tværs af Midtjylland, for i samlet flok at få Landbrug & Fødevarer til at lave et brev, som alle kan underskrive og sende direkte mod ministeren.
- For det der, det kan vi ikke tage seriøst. Mads (Næstformand, Mads Niær Kristensen, red.) og jeg troede, da vi lagde sidste hånd på beretningen for to dage siden, at nu havde vi det hele med. Det viste sig, at det havde vi så bare ikke, og det kan være i morgen at der kommer et nyt kort, lød det fra formanden, som blev genvalgt til formandsposten.
Årets resultat 2020
Landboforeningen Midtjylland har fremlagt sit regnskab.
Årets resultat: -2.192.128
Egenkapital: 54.527.273