Godt 200 af Djursland Landboforenings 550 medlemmer var forleden på plads ved foreningens generalforsamling i Auning.

Her kunne de læse et regnskab, der med en bundlinje på 58.061 kroner blev betegnet som tilfredsstillende af formand Hans Gæmelke.

- Jeg anser det som et nul-resultat, og det er jeg tilfreds med. Landboforeningen skal fungere økonomisk ansvarlig, uden at der samles flere penge ind til vores arbejde end nødvendigt, konstaterede formanden, der så tilbage på et aktivitetsniveau på samme niveau som året før – i indeværende år forventer man dog mindre aktivitet, hvilket blandt andet vil betyde to medarbejdere mindre.

Blandt andet udsigten til faldende aktivitetsniveau har fået landmand Cay Wulff Sørensen, Grenaa, til at undre sig over, hvorfor man ikke har jagtet muligheden for at blive en del af en større forretning i forbindelse med øst- og midtjyske LMO’s fusion med fynske Centrovice, der er blevet til Velas.

- Det begynder at gå den forkerte vej, når I regner med mindre aktivitet. Og der kører altså et tog i Østjylland (Velas, red.), skulle vi ikke have været med på det?, lød spørgsmålet fra Cay Wulff.

God opbakning

Hans Gæmelke ser dog samarbejde og ikke fusioner som vejen frem for Djursland Landboforening.

- Så lang tid, vi kan opretholde den opbakning og de gode medarbejdere, vi har, skal vi ikke med på det tog ned over Fyn. Vi har nogle medarbejdere, som virkelig kan deres kram, og jeg synes, det fungerer rigtig godt med de samarbejder, vi har med andre omkring de smallere rådgivningsområder, lød det fra formanden, der fik opbakning fra landboforeningens formand for udvalget for planter og natur, Peter Poulsen.

- For de store rådgivningsselskaber, der ikke har foreningsdelen med, er rådgivning ren og skær business. Det er også en forretning for os, men vi har også et sammenhold, der ikke eksisterer i et stort rådgivningsselskab. Vi er ikke størst, men jeg tror godt, vi kan bryste os af at have den største opbakning rent procentvis. Så som situationen er nu, tror jeg ikke, det er tid til en stor fusion, lød det fra Peter Poulsen, der dog ikke afviste, at situationen med tiden kan komme til at kalde på fusioner.

 God kontakt

Også landmand og bestyrelsesmedlem Hanne Line Revsbech ser størst potentiale i at blive på Djursland.

- Jeg tror blandt andet ikke, vi ville kunne have den gode kontakt til de to kommuner her på Djursland, hvis vi var et stort rådgivningsselskab som Velas, vurderede mælkeproducenten, der dog ikke har tænkt sig at gå på kompromis med den faglige rådgivning for at holde foreningen lokal og bevare det politiske niveau, der bliver koblet fra, når man går fra klassisk landboforening til ren og skær rådgivning.

- Hvis jeg har brug for at vide noget om klovsygdomme, så vil jeg snakke med den i landet, der ved allermest om det, og ikke to konsulenter, der så kan ringe til ham. De to konsulenters timer kan vi lige så godt spare og samtidig få bedre rådgivning. Derfor synes jeg godt, man kan diskutere om systemet skal se ud, som det gør i dag, sagde hun.

Den holdning er Hans Gæmelke helt på linje med.

- Vi arbejder hver dag på at gøre rådgivning så billig som muligt, og i stedet for at have mange rådgivere, der alle prøver at opfinde den samme dybe tallerken, er det måske bedre at samarbejde, som vi også gør på mange områder, fastslog formanden, der i sin beretning også kom ind på, at Velas-fusionen blandt andet betyder, at de rådgivningssamarbejder, man har haft i forhold til svin og kvæg med LMO, nu skal revurderes, lød det fra formanden, som efter debatten blev genvalgt uden modkandidater – det samme gjorde den øvrige bestyrelse.

Regnskabstal

Djursland Landboforening

2019

Omsætning: 40.313.330 kroner

Resultat efter skat: 58.061 kroner

Budget for 2020

Omsætning: 39.857.000 kroner

Resultat: 452.000 kroner