Rådgiver giver gode råd til et godt generationsskifte

Agrovis virksomhedsrådgiver Bente Poulsen giver her gode råd til generationsskifte i landbruget. Husk at tage hensyn til begge generationer, lyder det.

- Det kan være en tidskrævende proces. Der er mange brikker, der skal falde på plads, og det er ikke altid, at den først foreslåede model kan realiseres.

Ordene kommer fra Bente Poulsen, der er vrksomhedsrådgiver i Agrovi, og det, hun taler om, er generationsskifter. For mange ønsker og krav skal gå op i en højere enhed, både for den unge, men også den ældre generation i et sådant.

- Samtidig skal den ældre generation vænne sig til tanken om at levere deres livsværk videre til næste generation. Det er helt almindeligt, at det er svært for dem, og at de ikke er klar til det i en alder af for eksempel 60 år. »Det går jo meget godt«, tænker de måske, lyder det fra rådgiveren.

Hvornår er tiden den rette? Det er et dilemma i forhold til den unge generation. Især hvis de ikke taler med de unge om det. De unge går og venter på afklaring. Hvor længe skal de vente? De har måske nået en alder på 30-35 år, og vil gerne vide mere klart, hvad deres fremtid bringer.

Vigtige kompromisser

- Der skal også være penge nok, til at såvel sælger som køber kan få en god tilværelse. Det gælder i forhold til parternes økonomi, likviditet og formue. Men det gælder også i forhold til bankens accept af finansieringen for begge parter, påpeger Bente Poulsen.

- I nogle tilfælde skal der sluges nogle kameler og indgås vigtige kompromisser for, at generationsskiftet kan gennemføres, konstaterer Bente Poulsen.

Hvis køber og sælger er enige og har indstillet sig på én model, og den ikke kan gennemføres, så tager det typisk en tid, inden parterne mentalt er klar til at arbejde videre med en anden model.

Udgangspunktet for en handel i familien kan være meget forskelligt fra familie til familie.

- Selvom der tages udgangspunkt i den offentlige ejendomsvurdering, kan en ejendomsvurdering på 17 millioner kroner både give en handelspris på 85 procent svarende til 14,45 millioner kroner og en handelspris på 115 procent svarende til 19,55 millioner kroner og dermed en forskel på 5,1 millioner kroner, forklarer Bente Poulsen.

De skattemæssige omstændigheder samt muligheden for at give en gave i forbindelse med handelen vil desuden være individuelle.

To generationers forventninger

De forskellige skattemæssige og finansieringsmæssige muligheder giver en meget væsentlig forskel på den rentebærende gæld på 8,6 millioner kroner.

- Renteforskellen med det nuværende renteniveau udgør knap 600.000 kroner. Ved køb af en ejendom på cirka 80 hektar svarer forskellen pr. hektar til 7.500 kroner pr. hektar og er helt afgørende for økonomien i investeringen, forklarer Bente Poulsen.

Det opleves ofte, at begge generationer har nogle forventninger til, hvad der kan lade sig gøre uden på forhånd at have fået hjælp til en afklare af situationen.

- Det er nogle gange en brat opvågning, når overtagelsen nærmer sig, og det går op for parterne, at virkeligheden ser ganske anderledes ud, fortæller Agrovis virksomhedsrådgiver.

Hvordan vurderes ejendommen?

- Der er nye offentlige ejendomsvurderinger undervejs, som Skat forventer at offentliggøre i 2025. Forventningen er, at vi generelt kommer til at se en stigning i ejendomsvurderingen og dermed de mindstepriser, der kan handles til i forbindelse med generationsskifte, oplyser Bente Poulsen og tilføjer:

- Derfor opfordres til snarest muligt at få gang i afklaringsprocessen, så generationerne i stedet kan forholde sig til de realistiske muligheder for en overtagelse. En screening og afklaring af mulighederne vil give parterne et godt overblik. Så kan der tages en beslutning om, hvorvidt der bør overdrages ejendom i år.

Læs også