Europa-Kommissionen meddelte onsdag den 13. marts, at Den Tjekkiske Republik har formået at slippe af med afrikansk svinepest.

Det oplyser de statslige veterinære myndigheder i Tjekkiet, som den tjekkiske avis, Sputnik, har talt med i den anledning.

- Vi har først og fremmest fulgt retningslinjerne fra EU om forebyggelse af spredning af afrikansk svinepest. Men vi er også gået videre end disse anbefalinger, fortæller Peter Majer fra veterinærmyndighederne til den tjekkiske avis.

Særlig indsats mod vildsvin

Det har især været en intens bekæmpelse af vildsvin, som myndighederne tillægger afgørende betydning ifølge Peter Mayer.

- Alle forebyggende tiltag har hele tiden været diskuteret med vores samarbejdspartnere i form af jægerorganisationer, lokale myndigheder og virksomheder samt ikke mindst politi og brandvæsnet, der alle har deltaget i bekæmpelsen af vildsvin.

De tjekkiske myndigheder har yderligere opstillet en liste med 40 forebyggende tiltag.

- Det har blandt andet været opstilling af elektriske hegn med en særlig afskrækkende lugt for vildsvin ved højrisiko-områder samt jagt og fældefangst på vildsvin.

- Og for at motivere jægere til at afskyde og fjerne døde vildsvin er der blevet udbetalt en dusør for hvert dødt vildsvin.

Længere end andre lande

Peter Mayer er også af den opfattelse, at de tjekkiske veterinærmyndigheder er gået betydeligt videre end andre lande i forebyggelsen og bekæmpelsen af smittespredningen.

- Det er for eksempel med opsætning af hegn, afgrænsning af angrebne steder, krav om høj biosecurity overalt og politiets nedskydning af vildsvin.

På spørgsmålet om de tjekkiske forskere forventer at finde en vaccine mod afrikansk svinepest, så arbejdes der på sagen.

- Vi indgår i den internationale forskning for at finde en forebyggende vaccine til husdyrbesætninger. Det er derimod ikke en behandling af syge dyr, vi forsker efter, siger Peter Mayer.

Den menneskelige faktor

De tjekkiske veterinærmyndigheder understreger imidlertid, at der fortsat er risiko for at bringe ASF-smitte ind i Tjekkiet.

- Der er som bekendt andre smitteveje end med vildsvin. Og vi anser spredning med mennesker som den største risiko i form af medbragt kød, der også vurderes som årsagen til de første udbrud af ASF i Tjekkiet i juni 2017.

Peter Mayers konklusion er derfor, at forebyggelsesindsatsen mod ASF fremad skal målrettes personer, der kommer fra smittede lande og områder.

- Sammen med en intensiv biosecurity ude på de enkelte svinefarme skal kontrol og oplysning om risikoen for smittespredning via kød og madvarer intensiveres, slutter den tjekkiske veterinærmand.
Global FarmingAfrikansk svinepest