Tørken er en national katastrofe i Østaustralien
- Endnu er kornprisen ikke for alvor gået op her hos os i Vestaustralien. Men det er måske kun et spørgsmål om tid, fortæller Torben Sørensen. Befolkningen starter indsamlinger til de tørkeramte farmere i øst.

Med den seneste udvidelse er der nu 30 medarbejdere på GD Pork-farmene.
I Australien betyder tørke, at man ingenting høster.
Og i år har tørken været ekstrem - især på den australske østkyst i delstaterne Queensland i nord og New South Wales i Syd.
- Jeg har selvfølgeligt hørt om tørken hjemme i Danmark og de lave udbytter, den har betydet, fortæller Torben Sørensen.
- Men her i Australien har tørken betydet at der slet ikke bliver høstet noget overhovedet. Man lader bare marken stå.
- Men det svinger meget fra sted til sted og fra farm til farm. Men det rammer den enkelte planteavler utrolig hårdt.
Korn kan sejles til Østaustralien
Det har presset foderpriserne op i det østlige Australien.
- I øjeblikket betaler farmerne cirka 46 kr. mere pr. hkg korn i Østaustralien i forhold til os her i Vestaustralien, fortæller Torben Sørensen.
Om foderprisen også går op i Vestaustralien, når høsten derover sætter ind i oktober-november, er det svært at forudse på nuværende tidspunkt.
- Vi følger normalt verdensmarkedsprisen på Chicago-børsen. Men begynder man over fra østkysten at opkøbe korn her i Vestaustralien – simpelthen ved at fylde skibe op her og sejle rundt om Australien – så kan det presse kornpriserne op her i vest også.
Der er simpelthen ikke noget korn at handle med i øst, men der skal i givet fald betales for transporten fra Vestaustralien.
- Men når først kornet ligger på et skib, er det økonomisk næsten ligegyldigt, hvorhen det sejles. Det kan vi se på vores eksport af for eksempel hø til Japan, Korea og Mellemøsten – og nu så også Danmark.
National katastrofe
Så forventeligt kunne de australske svineproducenter købe korn i USA eller Sydamerika. Men måske har det østaustralske svineproducenter slet ikke råd til at købe det dyre korn fra udlandet.
Tørken ses nemlig som en national katastrofe for det australske landbrug i den brede befolkning i Australien.
- Der kører en række kampagner lige nu for støtte og indsamling til de trængte farmere - for eksempel med indsamlinger i supermarkeder og af private.
- Transportfirmaer har startet støttekampagner med indsamling af bigbags af korn herfra Vestaustralien, der så i roadtrains sendes tværs over Australien til at uddele til farmerne i Queensland og New South Wales, fortæller Torben Sørensen, som også er blevet spurgt, om han vil bidrage med noget til især de mindre farmere, der simpelthen ikke har råd til foderindkøb.
Befolkning bakker landbruget op
Den australske regering vil ikke umiddelbart støtte farmerne på grund af ønsket om at fastholde frihandel.
- Man kan dog få op til cirka 50.000 kr. pr. familie, men man skal bevise, at man har behov. Og det er meget svært at bevise og kræver en masse papirarbejde.
- Den australske befolkning er imidlertid god til at bakke op om deres landbrug i en sådan krisesituation, slutter Torben Sørensen.