Danmark synes at ride på en grøn bølge. I hvert fald er der både i befolkningen og hos politikerne på Christiansborg stort fokus på klima og den såkaldte grønne omstilling fra fossile brændstoffer til grønnere energikilder.

Og den grønne bølge vil Danske Halmleverandører gerne ride med på. Derfor har foreningen netop skrevet til klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) og til formanden for Folketingets Klima-, energi- og forsyningsudvalg, Ida Auken (R).

I brevet inviterer halmformand og gårdejer Hans Stougaard parterne til klimadialog. Naturligvis med halm som det altoverskyggende tema.

Håber på politisk vilje til mere halm

I brevet pointerer halmformanden, at man i leverandørforeningen med interesse har fulgt udmeldingerne inden for energi og klima i forbindelse med valget i juni måned.

- Det har givet os en forhåbning om øget fokus på prioriteringer inden for energiområdet. Her mener vi i Danske Halmleverandører, at vi kan bidrage med en bæredygtig del af løsningen. Vi vil meget gerne komme og informere den nye minister om de mange spændende muligheder, der er ved anvendelse af halm, fastslår Hans Stougaard i sit brev.

Nye teknologier

Halmforeningen understreger, at den både ser muligheder i helt nye og fremtidsrettede halmteknologier, men også i de allerede eksisterende teknologier, som kan anvendes i en periode endnu.

Netop i år er meldingerne fra avisens Høst-Tour, der turnerer landet rundt og dækker den danske høst, at der er store mængder halm at bjerge på markerne i år. Årligt vurderer Danske Halmleverandører, at der produceres op imod 6 millioner tons halm i Danmark. Heraf anvendes cirka 1,5 millioner tons halm til energi, mens omkring 2 millioner tons halm nedmuldes.

- Vi ser gerne et yderligere forbrug af halm til energi ved biogas, pyrolyse eller fortsat forbrænding, fastslår Hans Stougaard.

Halm opsamler kulstof

Den aktuelle diskussion om manglende klimaeffekt ved anvendelse af biomasse mener halmleverandørerne i øvrigt ikke gør sig gældende for halm, der er en etårig plante, hvor kulstof opsamles i næste års afgrøde.

- Udover anvendelse til energi er halm oplagt i fremtidens cirkulære bioøkonomi, hvor vi hører, at der mangler efterspørgsel på biobaserede produkter, inden der investeres i større produktion.

- Kan vi sammen med ministeren og regeringen bidrage til at hjælpe efterspørgslen på vej, lyder det i brevet til klimaministeren og Ida Auken fra Danske Halmleverandører.

jll@effektivtlandbrug.dk
telefon 63 38 25 48

Planter