bannerPos

Halmformand vil i klimadialog med minister og Ida Auken

Halmformand Hans Stougaard (billedet) håber på et snarligt møde med formanden for Folketingets Klima-, energi- og forsyningsudvalg, Ida Auken (R) og med klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
28-08-2019 08:35
Det netop overståede klimavalg og politikernes grønne fokus skal udnyttes til at få halm på Christiansborgs dagsorden. Danske Halmleverandører har taget første skridt.

Danmark synes at ride på en grøn bølge. I hvert fald er der både i befolkningen og hos politikerne på Christiansborg stort fokus på klima og den såkaldte grønne omstilling fra fossile brændstoffer til grønnere energikilder.

Og den grønne bølge vil Danske Halmleverandører gerne ride med på. Derfor har foreningen netop skrevet til klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) og til formanden for Folketingets Klima-, energi- og forsyningsudvalg, Ida Auken (R).

I brevet inviterer halmformand og gårdejer Hans Stougaard parterne til klimadialog. Naturligvis med halm som det altoverskyggende tema.

Håber på politisk vilje til mere halm

I brevet pointerer halmformanden, at man i leverandørforeningen med interesse har fulgt udmeldingerne inden for energi og klima i forbindelse med valget i juni måned.

- Det har givet os en forhåbning om øget fokus på prioriteringer inden for energiområdet. Her mener vi i Danske Halmleverandører, at vi kan bidrage med en bæredygtig del af løsningen. Vi vil meget gerne komme og informere den nye minister om de mange spændende muligheder, der er ved anvendelse af halm, fastslår Hans Stougaard i sit brev.

Nye teknologier

Halmforeningen understreger, at den både ser muligheder i helt nye og fremtidsrettede halmteknologier, men også i de allerede eksisterende teknologier, som kan anvendes i en periode endnu.

Netop i år er meldingerne fra avisens Høst-Tour, der turnerer landet rundt og dækker den danske høst, at der er store mængder halm at bjerge på markerne i år. Årligt vurderer Danske Halmleverandører, at der produceres op imod 6 millioner tons halm i Danmark. Heraf anvendes cirka 1,5 millioner tons halm til energi, mens omkring 2 millioner tons halm nedmuldes.

- Vi ser gerne et yderligere forbrug af halm til energi ved biogas, pyrolyse eller fortsat forbrænding, fastslår Hans Stougaard.

Halm opsamler kulstof

Den aktuelle diskussion om manglende klimaeffekt ved anvendelse af biomasse mener halmleverandørerne i øvrigt ikke gør sig gældende for halm, der er en etårig plante, hvor kulstof opsamles i næste års afgrøde.

- Udover anvendelse til energi er halm oplagt i fremtidens cirkulære bioøkonomi, hvor vi hører, at der mangler efterspørgsel på biobaserede produkter, inden der investeres i større produktion.

- Kan vi sammen med ministeren og regeringen bidrage til at hjælpe efterspørgslen på vej, lyder det i brevet til klimaministeren og Ida Auken fra Danske Halmleverandører.

jll@effektivtlandbrug.dk
telefon 63 38 25 48

Stabile tendenser på svinemarkeder

Efter den uro, som fundet af afrikansk svinepest i Tyskland for et par uger siden skabte, ser det europæiske svinemarked ud til at have fundet fodfæste igen.

Klovkursus på levende ben

BoviCura tilbyder i oktober to klovkurser – et for nybegyndere, hvor der arbejdes med døde ben, og et for øvede, hvor man arbejder med levende ben.

Stære giver landmand store problemer

Det er svært at holde stære ude af kvægstalden. Det har landmand Michael Bossen Linnet fra Højer måttet konstatere.

Ekspanderer på biogasmarkedet: DBC Invest køber 'større' ejerandel i Outrup Biogas

DBC Invest foretager en tocifret millioninvestering i Outrup Biogas, hvilket dermed bliver selskabets fjerde investering i danske biogasanlæg.

Økologer går i samarbejde med vegetarer om nyt videnscenter

Økologisk Landsforening og Dansk Vegetarisk Forening etablerer pr. 1. oktober 2020 et nyt videnscenter: Plantebaseret Videnscenter. Det skal sætte turbo under den grønne omstilling på middagsbordet, lyder det.
Side 1 af 1932 (38626 artikler)Prev1234567193019311932Next