Lene Karmark har redet i over 40 år og skulle hun vælge sin drømmeridebane er underlaget fiber.

- Det har bare tidligere været fuldstændig umuligt at komme i nærheden af, siger Lene, som for år tilbage udelukkende så fiberbaner på de store steder og ved større stævner.

- Så satte vi os ned og tænkte, for det måtte simpelthen kunne gøres billigere, så også mindre rideskoler og private hesteholdere havde muligheden for en fiberbane, fortæller Lene, som er ansvarlig for TDJhorse, som er en del af virksomheden TDJ Andersen, som ejes af Torben D. J. Andersen, Holstebro.

Gør det selv

Resultatet blev en gør det selv-løsning, TDJ Arenafiber, hvor man bestiller produktet i baller. Hver balle rækker op til 200 kvadratmeter bane.

Herefter fordeler man indholdet over banen – i første omgang cirka 1,5 kg pr. kvadratmeter og efter noget tid suppleres der med mere, hvis banen trænger til det.

- Hellere for lidt end for meget – ellers bliver banen for hård. Umiddelbart lægger vi op til, at man rider det ned – men de »utålmodige« fræser eller harver det ned med en rotorharve.

- Fordelen er, at man ikke behøver en entreprenør. Hvis man vil bruge nogle kræfter på etableringen selv og har nogle gængse maskiner til rådighed, så kan man selv lave sin fiberbane, forklarer Torben D. J. Andersen.

Lene Karmark har selv fiber i hendes ridehal.

- Det er fantastisk at ride i fordi det har sådan en fjedrende effekt. Jeg fik fibre på min bane for et år siden og jeg kan ikke mærke at den har været brugt, konstaterer Lene Karmark.

Billigere løsning

I naborideklubben har man hvert år brugt mellem 10.000 og 15.000 kroner på flis til deres ridebane.

- Den har altid været tung og meget glat. Selvom de fik nyt flis på hvert år, har de aldrig været rigtig tilfredse med den. I dag har de også fiber på og det er blevet en helt anden bane, forklarer Lene Karmark, som ofte ser, at blandt andet rideskoler inviterer medlemmerne ind for at hjælpe med arbejdet med at lave banen.

- Fordi det er en gør det selv-løsning, er det blevet en mulighed for selv mindre rideskoler og private, siger Lene.

Man kan få fiber til sin 20x40 bane for under 10.000 kroner.

TDJhorse oplever at en fiberbane har ekstrem lang holdbarhed, hvis den passes og vedligeholdes korrekt.