bannerPos

Gode høstdage ved Viborg

De to 30 fods New Holland-mejetærskere gnaver sig effektivt gennem vårbyggen. Fotos: Risgård
Nu er der endelig kommet ordentligt gang i høsten på Viborg-kanten. Risgård ved Carsten Kuhr Jensen ved Skals har i løbet af weekenden høstet 100 hektar i vårbyg.

- Vi har nået rigtig meget i løbet af weekenden, godt 100 hektar, fortrinsvis i vårbyg.

- Og lige nu kører det fint, så hvis vejret holder, er vi helt færdige torsdag aften, fortæller Carsten Kuhr Jensen, der driver Risgård med svineproduktion og maskinstation, lidt nordvest for Skals ved Viborg, da vi taler med ham mandag eftermiddag.

- Vi har haft en del dug, men til gengæld kan vi køre længe om aftenen, og kornet er tørt nu.

- Det er faktisk det første korn, vi høster, der er tørt. Vandprocenten er endelig kommet helt ned på 15 i løbet af weekenden, konstaterer han tilfreds.

Reddet på stregen

-Var der kommet en uge mere med regn, havde det været katastrofalt, fastslår Carsten Kuhr Jensen

- Det driller og ligger lidt ned, men udbytterne er der faktisk, og det er bedre end forventet, siger han.

Han fortæller videre, at han er positivt overrasket over at udbytterne i vårbyggen, der er høstet hen over weekenden, har ligget med et gennemsnit på 8 tons.

- Hvis man ser det i forhold til sidste år med udbytter nede omkring 3,5 tons, er det jo ikke så tosset, ler han og er lettet over, at eftersom halvdelen af årets samlede høst var nået op til weekenden, mangler der nu kun at komme 200 hektar i hus. Halvdelen på Risgård og resten hos kunderne.

Køber korn hvor der høstes

- Vi køber kornet hos de landmænd, hvor vi høster, forklarer Carsten Kuhr Jensen.

- Vi skal bruge 57.000 tønder korn i alt. Så meget producerer vi ikke helt selv, så derfor klarer vi det på denne måde, uddyber han.

Maskinstationen høster i år samlet 650 hektar. Heraf er de 400 hektar deres eget, og de resterende 250 hektar er ude hos kunderne.

Lige nu er det vårbyggen, der prioriteres, da den har lagt sig. Der mangler 30 hektar hos Risgård og 50 hektar hos kunderne. Når vårbyggen er i hus, kommer turen til hvede og rug.

Enten vådt eller beskidt

- Det er en ok kvalitet, både det der er høstet og det, der kommer ind nu, fortæller Carsten Kuhr Jensen, der har måttet konstatere, at der på grund af regnen kommer jord med ind i det korn, der høstes nu.

- Det første skulle tørres, dét vi får ind nu skal renses.

- Men det er ikke det store problem, så længe blot vejret holder tørt til torsdag, så de sidste hektar kan komme i hus, afslutter Carsten Kuhr Jensen.

majbritt@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 22 60 40

Risgård

Der er i alt 25 ansatte. Der er tale om en god, fast stab fordelt med 10 på svineproduktion, 10 på landbrug og 5 på lastbiler.

Der rådes over 9 traktorer, hvoraf 1 er New Holland og resten John Deere.

Maskinstationen ejer selv en 30 fods New Holland-mejetærsker og lejer yderligere en tilsvarende i sæsonen. Den er ejet af en god medarbejder, og det betegnes som god løsning for begge parter.

  • Carsten Kuhr Jensen
  • Beliggende nordvest for Skals ved Viborg
  • Høster i år 650 hektar, hvoraf 400 hektar er på egen jord
  • Svineproduktion og maskinstation
  • Planteavl drives med traditionelle kornafgrøder