HØST-TOUR
Nytærsket bakkesvingel: Overvejer at tærske frøgræsset to gange
Frøavler Klaus Lodal har både skårlagt og høstet direkte på sine 16 hektar med bakkesvingel. – Men græsset var knap modent til direkte høst. Så nu tænker jeg at tærske skåret fra mejetærskeren anden gang, fortæller han.

Med frøavler Klaus Lodals mejetærsker i aktion med at høste hans bakkesvingel direkte er frøkonsulent Christian Bencard her mandag aften ude i frømarken. Ekstern foto
Mandag eftermiddag tærskede frøavler Klaus Lodal, Lammehøj I/S ved Ringsted, sin skårlagte bakkesvingel efter lidt overraskende kort tids vejring på skår.
- Vi skårlægger normalt altid bakkesvingel, som hurtig er spildsomt, fortæller han til Effektivt Landbrug.
Og torsdag-fredag i sidste uge blev syv hektar af Lammehøjs i alt 16 hektar med bakkesvingel da også skårlagt.
- Men søndag blev resten af bakkesvinglen for spildsom til at skårlægge og var gået lidt i leje. Så mejetærskeren med det 14-fods skærebord kom i gang med at tærske både det skårlagte og det stående bakkesvingel.
Vejrudsigten forudsagde nemlig – ganske korrekt – tordenbyger mandag aften.

Det sidste direkte høstede bakkesvingel kom mandag eftermiddag ind med op mod 25 procent vand og blev lagt direkte på tørreriet.
Skårlægger med mejetærskeren
Afgrøden var imidlertid overraskende tør i bunden efter tørke tidligere i vækstsæsonen.
- Derfor tørrede den skårlagte bakkesvingel hurtigt op. Mens det direkte tærskede var knap moden nok til at blive tærsket, fortæller Christian Bencard, DLF, der er Klaus Lodals frøkonsulent.
- Derfor planlægger han faktisk at tærske bakkesvinglen to gange for at få alle frø med. De frø, der ikke var modent ved høstningen, glider første gang lige igennem mejetærskeren og sidder nu i halmen.
- Han skårlægger på en måde med mejetærskeren. Nu håber vi så på tørvejr, så skåret kan tørre nok op.
Det sidste direkte høstede bakkesvingel kom mandag ind med op mod 25 procent vand og blev lagt direkte på tørreriet.
- Alternativet var at lade det stå og få tordenregnen mandag aften. Det kunne nemt spilde 10-15 procent frø, vurderer Christian Bencard.

- Vores avler skårlægger på en måde med mejetærskeren. Nu håber vi så på tørvejr, så skåret kan tørre nok op, fastslår frøkonsulent Christian Bencard, DLF.