På Fyn er der registreret 650 medlemmer af Danmarks Biavlerforening, og på landsplan 6.500. For 15 år siden var medlemstallet i Danmark kun 4.300 biavlere.

Helena Præstegaard fra Blommenslyst er en af de mange fynboer, som de seneste år har anskaffet sig et stade med honningbier i haven.

Hun er på indkøb hos Annette og Henrik Hansen i Vokshuset i Assens for at anskaffe sig udstyr til den forestående honninghøst.

- Det er det største, man kan tænke sig. At dreje fingeren rundt i den nyslyngede honning og smage på sin allerførste høst. Det glemmer man aldrig, siger Henrik Hansen, der sammen med sin far og hustru i 2008 købte ti kasser med bifamilier for at afprøve drømmen om at blive biavler.

- Ja, og så vil jeg have et nybagt franskbrød klar, til at smøre honningen på, lyder det fra kunden, som sidste år købte bistadet og meldte sig til begynderkurset i den lokale biavlerforening.

Henrik Hansen giver hende det gode råd at følge bifamilien meget tæt i de kommende uger for at forhindre, at bierne ikke sværmer. Ellers bliver der ikke noget af at smage på den nye honning.

Fuldtidsbeskæftigelse

I butikken på Vagtelvænget 9 er der alt, hvad hjertet hos en biavler begærer. Det er lige fra beklædning, slyngemaskiner, vokstavler til honningglas og andre biting.

Sidste år i juli åbnede parret Vokshuset, og siden er det gået stærkt. Fra åbningstid kun om torsdagen, har Annette Hansen droppet sit job som pædagogmedhjælper for at være fuldtids i biavlen med de 300 bifamilier og i butikken, som nu har åbnet tirsdag, onsdag og torsdag fra klokken 11 til 17, fredag fra 11 til 15 og om lørdagen fra 10 til 13.

Som supplement til biavlsprodukterne er der også en afdeling med foder og udstyr til kæledyr.

Vask af tavler

En stor aktivitet for Henrik Hansen er vask af tavler for biavlerne. De afleverer deres brugte vokstavler med rammer efter sæsonen, eller hvis en bifamilie uddør. Hos Vokshuset dampes bivoksen af i en klump og sendes valsning af til nye tavler, som bierne næste sæson kan udbygge med celler til nye bier, foder og honning.

- Rammerne vasker vi, og som et meget vigtigt punkt holder dem adskilt, så den pågældende biavler altid får sine egne rammer retur igen, forsikrer Henrik Hansen.

Rammevaskeriet er det eneste tilbageværende på Fyn, og derfor er det en stor aktivitet i Vokshuset.

Kunder ringer fra supermarkedet

Også honningen kan Vokshuset modtage og behandle for biavlere.

- I modsætning til de store honningcentraler, så sørger vi for ikke at opvarme honning for at beholde alle egenskaberne i varen.

Henrik Hansen afsætter al honningen til supermarkederne Lidl og ABC, samt til Coop, og gør i det hele taget meget ud af sporbarheden.

- Der er større fokus på, hvor varerne kommer fra. Vi kan opleve kunder, som ringer, mens de står i et supermarked i måske København og læser på honningglasset. »Er du biavleren, har du sat etiketten på, eller der tilsat sukker?« kan spørgsmålene lyde.

- Det er rigtig spændende og givtigt at mærke en sådan nærhed og interesse for vore produkter, forsikrer parret, der har gjort deres bibeskæftigelse til et fuldtidshverv.